Za litr oleje stejné množství piva. Německý pivovar řeší nedostatek zásob výměnným obchodem

Mnichovský pivovar bojuje s tenčícími se zásobami oleje, kterého je nyní v Evropě kvůli válce na Ukrajině nedostatek, zvláštním způsobem, a to placením v naturáliích. Zákazníci v něm mohou totiž za pivo platit dvojím způsobem – penězi, nebo slunečnicovým olejem.

Tento článek je více než rok starý.

Mnichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování piva v pivovaru v San Salvadoru

Pivovar Giesinger vymění zákazníkům litr piva za stejné množství slunečnicového oleje (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Zaměstnanci mnichovského pivovaru a hospody Giesinger našli unikátní řešení nedostatku oleje, který potřebují například ke smažení řízků. Zákazníkům vymění litr piva za stejné množství slunečnicového oleje.

„Přistoupili jsme k tomu proto, že nám zkrátka došel v kuchyni olej a museli jsme tudíž být vynalézaví,“ vysvětlil manažer Erik Hoffmann zpravodajské agentuře Reuters. „Sehnat olej je velmi těžké… Když potřebujete třicet litrů na týden a podaří se vám místo toho koupit jen patnáct, přijde okamžik, kdy už nebudete moc usmažit ani řízek,“ vysvětlil.

Ve Francii kvůli výpadkům dovozu chybí slunečnicový olej. Tamní farmáři proto zaseli víc než loni

Číst článek

Nedostatek zásob

Kvůli válce na Ukrajině se mnoho Evropských zemí potýká s nedostatkem jedlého oleje. Jeho hlavními dodavateli na světový trh jsou totiž právě Ukrajina a Rusko, které zajišťují přibližně 80 % jeho exportu.

Řepkový a slunečnicový olej mizí i z německých obchodů. Mnoho prodejců tak omezuje počet lahví, které si zákazníci mohou odnést z regálů domů. Tenčící se zásoby přitom trápí nejen domácnosti, ale také restaurace a hospody, které ho využívají na vaření a smažení.

Výměnný obchod, který Hoffmann v pivovaru a hospodě Giesinger zavedl, je proto velmi výhodný. Říká to i jeden ze zákazníků, který při humanitární cestě na Ukrajinu koupil ve válkou zužované zemi 80 litrů slunečnicového oleje a následně je vyměnil za osm bas piv.

„Ta kampaň je skvělá,“ uvedl. „Máme levné pivo a ano, pomáhá to i pivovaru Giesinger,“ dodal.

Zatímco litr piva stojí v Německu kolem sedmi eur, tedy přibližně 172 korun, cena stejného množství slunečnicového oleje se pohybuje kolem 4,5 eur (přibližně 110 korun). Zákazníci si proto mohou dopřát levnější pivo a kuchaři se nemusí obávat nedostatku surovin na vaření.

Katherine Vašíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme