Nedostatek uhlí by mohl zvednout ceny tepla

Ceny tepla by mohly v příštích třech letech kvůli nedostatku hnědého uhlí vzrůst o více než dvojnásobek. Dnes se tím bude zabývat vláda, která mimo jiné projedná další postup v aktualizaci Státní energetické koncepce. Klíčovým bodem je řešení problematiky teplárenství, které se potýká s klesajícími dodávkami uhlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povrchová těžba uhlí.

Povrchová těžba uhlí. | Foto: Tomáš Adamec

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek navrhuje, aby se po roce 2015 mohly těžební společnosti v severních Čechách dohodnout na případné těžbě uhlí za limity s majiteli dotčených pozemků. Stát by podle Kocourka neměl případné pokračování těžby vynucovat vyvlastněním, ale ani brzdit územními limity.

Podle odborníků bude už za dva roky teplárnám kvůli těžebním limitům chybět pět až šest milionů tun uhlí ročně. Územní limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly přijaty v roce 1991. Rozdělily uhelná ložiska na oblasti, kam těžaři v budoucnu smějí a kam ne, především kvůli ekologickým dopadům a možnému bourání obcí.

Kdyby limity padly, těžební oblast by se mimo jiné posunula pár set metrů od Litvínova a srovnala by se zemí obec Horní Jiřetín. O jejich prolomení usiluje pouze Czech Coal, zbylé dvě hnědouhelné společnosti s nimi problém nemají. Představitelé těžbou ohrožených měst to už ale v minulosti odmítli. Těžba za limity podle nich nemůže technicky začít dřív než v roce 2023.

Igor Maňour, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme