Nejabsurdnější bankovní poplatek je za výběr peněz na přepážce

Nejabsurdnějším bankovním poplatkem je ten za výběr peněz z vlastního účtu na přepážce. Rozhodli o tom lidé v anketě, kterou pořádá server bankovnipoplatky.com.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvními zákazníky u nových přepážek byli sami autoři revitalizace hlavního nádraží z firmy Grandi Stazioni

Prvními zákazníky u nových přepážek byli sami autoři revitalizace hlavního nádraží z firmy Grandi Stazioni | Foto: Tomáš Adamec

Bezmála třetině z osmnácti tisíc hlasujících vadí, že nemají alespoň jednou v měsíci možnost vybrat si peníze ze svého účtu na pobočce banky zdarma. Stává se totiž, že klient potřebuje vybrat větší částku, nad limit výběru z bankomatu. Absurdní je podle dotázaných platit poplatek za to, že se člověk chce dostat ke svým penězům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Patrik Nacher, majitel portálu bankovnipoplatky.com, ve Světě o osmé.

Pětina lidí pak kritizuje poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat. V závěsu je poplatek za vložení variabilního symbolu do příkazu k úhradě. Dále poplatek za předčasně splacený úvěr a vítěznou pětku uzavírá poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou.

Zajímavé je, že vyjma loňského vítěze - poplatku za vklad na přepážce na vlastní účet – se všechny ostatní finálové poplatky z minulého roku dostaly do finálové pětky i letos. Česká republika patří, co se bankovních poplatků týče, k nejdražším v regionu.

Výsledky finálového hlasování
1. Poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu
2. Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat
3. Poplatek za vložení variab. symbolu do příkazu k úhradě
4. Poplatek za předčasně splacený úvěr
5. Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

Zda má samotná anketa přímý vliv na chování bank, není samozřejmě zcela zřejmé. „Otázkou je, jestli banky řeknou, že něco ruší, protože vnímají zpětnou vazbu od klientů, například skrze tuto anketu, nebo řeknou, že už se pro zrušení poplatku rozhodly dávno,“ podotkl majitel portálu bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Poslední případ nicméně zaznamenal například u Raiffeisenbank, která od 1. dubna zruší jednou měsíčně právě poplatek za výběr z účtu na přepážce. „Já jsem se zpětnou vazbou bank spokojen,“ prohlásil Nacher.

V západní Evropě se poplatky vybírají spíše za sofistikovanější služby, jako je bankovní poradenství nebo investiční bankovnictví. „V tom je zásadní rozdíl a k tomu bychom měli směřovat,“ uzavřel Nacher.

Nikola Bojčev, Anna Baumová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme