Nejabsurdnějším bankovním poplatkem je platba na vlastní účet

Je to anketa, u které si organizátoři mohou být jisti, že hrají na strunu, která u respondentů zaboduje. Bankovní poplatky se nelíbí nikomu a jejich výše v Česku je skutečně ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi vysoká. Letos se nejabsurdnějším bankovním poplatkem stala platba za vklad na přepážce na vlastní účet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Organizátor ankety Patrik Nacher ale tento poplatek trochu obhajuje a tvrdí, že není až tak nesmyslný: "Já osobně bych ho nezvolil, protože hotovostní operace jsou dražší, obecně se to ví, a banky tyto vyšší poplatky vybírají napříč spektrem. To znamená, že já bych třeba zvolil poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat vlastní banky."

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejabsurdnějším bankovním poplatku mluvil v poledních Ozvěnách dne organizátor ankety Patrik Nacher.

Podle Nachera, který anketu organizuje, letos hlasovalo téměř 65 tisíc lidí, což je nejvíc v dosavadní historii. Pozitivum ankety vidí v tom, že lidé začnou o tomto problému přemýšlet a začnou si hlídat, za co bance platí.

Zároveň ale dodává, že to má vliv i na banky: "Banky na to reagují docela přiměřeně. Skutečně každý rok můžeme vidět, že nějaká banka zruší nějaký z kritizovaných poplatků nebo ho sníží nebo se stane součástí balíčku, kde už je ta služba zdarma. Já si myslím, že zpětná vazba bank je dostačující."

Na závěr Nacher vysvětluje, že je vlastně jedno, jaký poplatek zvítězí, podstata problému je totiž podle něj někde jinde: "Debata se vede o tom, jestli by poplatky měly být nosnou částí zisku banky, nebo by to měla být úroková marže. Otázka je, jestli právě těmi poplatky není banka demotivovaná poskytovat úvěry, protože výběr poplatků je bezriziková záležitost, zatímco poskytovat úvěry sebou nějaké riziko nese."

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme