Nejabsurdnějším bankovním poplatkem je ten za předčasně splacený úvěr

O půlnoci skončila anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2011. Lidé letos hlasovali už po sedmé na stránkách bankovnipoplatky.com. Jednoznačným vítězem se stal poplatek za předčasně splacený úvěr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

„Vyhrál i v prvním kole na konci ledna. Osobně jsem měl jiného favorita, nicméně rozumím klientům v tom, že paradox vidí v tom, že když se snaží a pokouší zaplatit svoje dluhy, úvěry, půjčky předčasně, protože prostě získali peníze a nechtějí být zbytečně zadluženi, chtějí to své zadlužení snížit, tak jsou za to vlastně penalizování tím poplatkem,“ vysvětluje autor ankety Patrik Nacher.

Hlasující jsou podle něj velmi často jednotní a navíc jim nejde ani tak o výši poplatku, jako spíše o princip. I díky tomu, že se lidé k otázce absurdních bankovních poplatků veřejně vyjadřují, se prý daří leccos měnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil na Radiožurnálu organizátor hlasování Patrik Nacher z portálu bankovnipoplatky.com

„Zrovna u tohohle konkrétního poplatku se už situace zlepšuje. Například zákon o spotřebitelském úvěru zabraňuje úvěrovým institucím penalizovat klienty, kteří splatí svůj úvěr dříve. Tam ten limit je maximálně jedno procento ze zbylé dlužné částky. U těch dalších druhů úvěrů, které nespadají do toho zákona, například u hypoték, je to zatím tak – když by mimo fixaci někdo splatil hypotéku, tak zaplatí nějakou pokutu, penále, nicméně stále častěji se setkávám s tím, že banky od těch pokut ustupují,“ dodává Nacher.

Hlasování o nejabsurdnějším bankovním poplatku probíhalo od 1. prosince minulého roku.

Zuzana Filípková, pir, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme