Nejasnosti kolem DPH mohou vést ke zdražení, varují obchodníci. Nejistota prý zvyšuje náklady

Na nejistotu kolem zvyšování daně z přidané hodnoty si tuzemské firmy stěžují už delší dobu. Zástupce obchodníků Zdeněk Juračka dnes navíc varoval, že nevyjasněná výše DPH může příští rok zvednout ceny zboží. Obchodním řetězcům totiž kvůli neschopnosti politiků shodnout se na konečné podobě daně údajně rostou náklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

„Obchodník se musí rozhodnout, a moc času na to nemá, jak bude hospodařit v příštím roce. Zejména se to týká tržních akcí a vůbec akčních cen pro první čtvrtletí, protože ty se plánují a třeba letáky se tisknou na čtvrtletí dopředu,“ upozorňuje Juračka.

Je tak například možné, že obchodník si raději nechá rezervu a ceny zvedne. Místopředsedkyně TOP 09 a Rozpočtového výboru Sněmovny Helena Langšádlová se ale domnívá, že vliv DPH na reálné ceny zboží je poměrně malý, protože do konečné částky se promítají také marže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka a místopředsedkyně TOP 09 a Rozpočtového výboru Sněmovny Helena Langšádlová mluvili o nejasnostech kolem zvyšování DPH

Juračka zároveň varuje, že zákazníci jsou kvůli chystanému zdražování opatrní, více šetří a spotřeba domácností klesá, což se nepříznivě odráží na stavu ekonomiky. Vláda nicméně předpokládá, že předpokladem budoucí prosperity je konsolidace veřejných rozpočtů namísto dalšího zadlužování.

„Pokud vláda stojí před tím, jestli více zdaňovat spotřebu, nebo výkon, tak pravicová vláda opravdu přistoupila k tomuto mírnému zvýšení zdanění spotřeby. Je to samozřejmě nepříjemné, žádná vláda nezvyšuje daně ráda, žádná vláda nedělá ráda kroky, které jsou ve fiskálním balíčku, ale pro konsolidaci veřejných rozpočtů to byl v tuto chvíli nezbytný krok,“ zdůrazňuje Langšádlová.

Lepší než zvyšovat daně, by ale bylo vybrat je, myslí si Juračka. Zatímco nepoctivci se podle něj dokáží placení daně vyhnout, na poctivé obchodníky dopadá čím dál větší zátěž.

„Spočetli jsme, že daňových úniků je v této republice jenom mezi živnostníky nějakých 40 miliard. A protože jsou tady tak děravé zákony, tak děravý výběr daně, je zbytečné zvyšovat daň, protože se nadále nevybere,“ uvažuje.

Vláda už ale údajně připravuje kroky na zlepšení výběru daní, například u spotřební daně u pohonných hmot, a několik legislativních opatření zaměřených na boj proti daňovým únikům už přijala.

Sněmovna má znovu hlasovat o koaličním návrhu, který zvyšuje DPH v obou sazbách o procento, před Vánocemi. Růst na 15 a 21 procent předtím zamítla horní komora. Podle Langšádlové je na místě omluvit se živnostníkům za nejasnosti a nejistotu.

Předpokládá, že fiskální balíček, jehož součástí je i navýšení DPH, se podaří zítra schválit. Je na něj totiž navázán rozpočet.

Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme