Nejběžnější daně budeme moci od března zaplatit složenkou na poště

Finanční správa zavádí od března takzvanou daňovou složenku. Díky ní budou moci lidé zaplatit nejběžnější daně na nejbližší poště, a to zdarma - bez poštovného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Prostřednictvím daňové složenky budou moci lidé na poště zaplatit třeba daň z příjmu nebo daň z převodu nemovitostí.

„Ušetří peníze občanům, kteří nebudou muset za převod své daňové povinnosti platit, protože ona bude bezplatná,“ popsala první výhodu daňové složenky náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Daňová složenka vypadá jako běžná poštovní poukázka typu A. Liší se tím, že je v záhlaví označená jako Poštovní poukázka A - doklad V/DS, kdy DS znamená daňová složenka. Složenka má v horní části bílý pruh, předtištěný transakční kód (113) a konstantní symbol (0001).
Pramen: ČTK

„Za druhé ušetří peníze státu, protože náklady na příjem a převod platby se sníží – stát ušetří zhruba polovinu. Za třetí zjednoduší a zpřístupní placení daní široké veřejnosti,“ dodala Schillerová.

„Občané využívali plateb na pokladnách finančních úřadů, aby ušetřili transakční náklady na zabezpečení této platby,“ připomněl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

„Finanční správa se rozhodla, že tyto náklady ponese za občany, přičemž je vlastně bude financovat z úspor, kterých dosáhne díky tomu, že v podstatě může utlumovat pokladní místa.“

Daňovou složenku tak budou moci lidé podat zhruba na 3200 pobočkách České pošty.

mkp, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme