Nejbohatším Čechem zůstává Kellner. V první trojici ho doplňují Babiš a nově i Komárek

Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 310 miliard korun. Druhý je stále premiér a předseda ANO Andrej Babiš, jeho jmění se ve srovnání s loňským rokem snížilo o 13 miliard na 75 miliard korun. Na třetím místě je vlastník skupiny KKCG Karel Komárek, který přeskočil realitního magnáta Radovana Vítka. Žebříček nejbohatších Čechů ve čtvrtek zveřejnil Forbes na svém webu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:19 4. 10. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejbohatší Češi podle časopisu Forbes: (zleva) majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner, premiér a předseda ANO Andrej Babiš a vlastník skupiny KKCG Karel Komárek

Nejbohatší Češi podle časopisu Forbes: (zleva) majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner, premiér a předseda ANO Andrej Babiš a vlastník skupiny KKCG Karel Komárek | Foto: Výroční zpráva PPF / Michaela Danelová/iROZHLAS.cz / KKCG

Souhrnné jmění 80 nejbohatších Čechů letos dosáhlo 1,106 bilionu korun. Je to více než loni, kdy se tato suma poprvé dostala přes bilion korun. V žebříčku je proti loňskému roku 11 nováčků.

Kellnerův odhadovaný majetek se meziročně nezměnil. Jeho hlavní investice jsou v poskytování úvěrů společnosti Home Credit a v telekomunikacích přes společnosti O2 Czech Republic a Cetin.

Babiš loni kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie holdingu Agrofert do svěřenských fondů, podle Forbesu ale stále zůstává příjemcem z nich plynoucích benefitů. Odhad jeho majetku byl snížen kvůli klesající ziskovosti holdingu a růstu jeho zadlužení.

Kellner, Babiš, Vítek. Pořadí nejbohatších Čechů zůstává stejné, zbohatli všichni

Číst článek

„Důvodem jsou především horší výsledky chemiček vyrábějících průmyslová hnojiva, jako je německý SKW Piesteritz a slovenské Duslo Šaľa a pokračující restrukturalizace německých pekáren Lieken,“ uvedl Forbes.

„To je virtuální hodnota mé bývalé firmy, kterou nevlastním,“ řekl ve čtvrtek novinářům Babiš. Je to podle něho důkaz toho, že jakmile odešel, firma má horší výsledky. „O to lepší výsledky má stát… firma má smůlu,“ uvedl. Žebříčky bohatství pokládá za nesmyslné a virtuální hodnoty, které nesleduje.

Konsolidovaný zisk Agrofertu se loni meziročně snížil o 38 procent na 4,8 miliardy korun. Konsolidované tržby stagnovaly na 155,1 miliardy. Za poklesem stojí například výkon německé pekárenské skupiny Lieken. Podle Forbesu zadlužení rostlo kvůli mimořádnému investičnímu cyklu napříč celým Agrofertem.

Nejvýznamnější investicí byla loni pro koncern výroba nové velkopekárny v Německu, dále pak výstavba nové linky na toastový chléb v Penamu a čtvrtá výrobní linka firmy Profrost.

Nejmladší miliardář

Komárek na třetím místě má majetek v hodnotě 67 miliard korun, Vítkovo jmění je 60 miliard. Na pátém místě skončil majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský s 59 miliardami. Za ním je v žebříčku finančník Pavel Tykač s 31 miliardami korun.

„Poprvé došlo k rozdílné valuaci zakladatelů antivirového Avastu Eduarda Kučery a Pavla Baudiše. Díky detailním materiálům, zveřejněným při úpisu akcií firmy na londýnské burze, bylo možné upřesnit jejich podíly,“ uvedl Forbes.

Baudiš je nyní v žebříčku sedmý a s odhadovaným jměním 27 miliard korun se řadí zároveň i mezi české dolarové miliardáře. Kučera skončil s 19 miliardami devátý. Mezi oba zakladatele Avastu se v pořadí dostal spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva, jehož jmění Forbes odhaduje na 22 miliard.

Češi jsou dvakrát bohatší než Slováci, ale v žebříčku států si pohoršili, uvádí studie

Číst článek

První desítku uzavírá investor Zdeněk Bakala, bývalý spolumajitel těžební firmy OKD, který se postupně svých aktiv v Česku zbavuje. Jeho majetek je nyní podle Forbesu 18 miliard korun.

Nejmladším miliardářem se stal 26letý podnikatel Michal Strnad. Letos v lednu od svého otce Jaroslava oficiálně převzal zbrojařské impérium Czechoslovak Group (CSG). Jeho majetek je odhadován na 6,7 miliardy korun.

Druhým v žebříčku nejmladších miliardářů je 35letý zakladatel internetového obchodu Notino Michal Zámec se třemi miliardami korun. Třetí skončil jeden ze zakladatelů internetového poskytovatele sportovních výsledků Livesport, 36letý Martin Hájek s odhadovaným majetkem 7,5 miliardy korun. Hájek je zároveň nejvýše postaveným nováčkem v letošním celkovém žebříčku českých miliardářů, dostal se na 27. místo.

Nejstarší v žebříčku Forbesu je 49. místě 72letý Vlastislav Bříza, majitel továrny na kancelářské potřeby Koh-i-noor Hardtmuth. Jeho majetek je 4,6 miliardy korun. Koh-i-noor se pod Břízovým vedením rozrostl, kromě kancelářských potřeb se věnuje i zdravotnictví, energetice nebo výrobě pro automobilový průmysl.

Top 10 nejbohatších Čechů podle časopisu Forbes
pořadíjménoodhad jmění (mld. Kč)hlavní značky a firmyobor
1.Petr Kellner310PPF, HomeCredit, O2finance, telekomunikace
2.Andrej Babiš75Agrofert, Hartenbergchemie, potravinářství, zemědělstvím, média
3.Karel Komárek67KKCG, Sazkaenergetika, loterie
4.Radovan Vítek60CPI Property Groupreality
5.Daniel Křetínský59EPH, CNC, Sparta Prahaenergetika, průmysl, média
6.Pavel Tykač31SevenEnergyenergetika
7.Pavel Baudiš27Avastsoftware
8.Marek Dospiva22PentaInvestmentsprůmysl, reality, zdravotnictví
9.Eduard Kučera19Avastsoftware
10.Zdeněk Bakala18LBM, Economiareality, investice

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme