Renáta Kellnerová je v čele žebříčku nejbohatších Čechů. Nahradila tak svého zesnulého manžela

Žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavuje týdeník Euro, letos poprvé vládne žena. Renáta Kellnerová v roli správkyně pozůstalosti a očekávané hlavní dědičky nahradila v čele přehledu svého manžela, tragicky zesnulého majitele finanční skupiny PPF Petra Kellnera. Hodnotu jejího majetku odhaduje Euro na 250 miliard korun. Premiér Andrej Babiš klesl ze čtvrté pozice na šestou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

PPF

Hodnotu majetku Renáty Kellnerové a její rodiny odhaduje Euro na 250 miliard korun. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Na druhém místě žebříčku je realitní magnát Radovan Vítek a třetí Daniel Křetínský, podnikající především v energetice. Stovka nejbohatších Čechů a Slováků disponuje podle Eura majetkem za 1,6 bilionu korun.

Agrofert dál čerpá národní dotace. ‚Musíme postupovat podle českého práva,‘ říká Havlíček

Číst článek

Hodnotu majetku Renáty Kellnerové a její rodiny odhaduje Euro na 250 miliard korun. Ve srovnání s předchozím žebříčkem, sestavovaným v roce 2019, to znamená pokles o 20 miliard Kč. Důvodem je především pokles hodnoty splátkové společnosti Home Credit a také tragické úmrtí šéfa PPF letos v březnu. „V roli hlavního korporátního stratéga bude Petr Kellner pravděpodobně nenahraditelný,“ uvádí časopis Euro.

Majetek podnikatele Vítka, který ovládá realitní skupinu CPI Property Group, má podle časopisu hodnotu 98 miliard korun. Proti předchozímu hodnocení týdeníku Euro si Vítek polepšil o devět miliard Kč.

Třetím nejbohatším byznysmenem v česko-slovenském prostoru se poprvé stal Daniel Křetínský, jehož odhadovaný majetek vzrostl na 83 miliard Kč. Dostal se tak před majitele finanční skupiny KKCG Karla Komárka, který i díky podnikání v loterijním a sázkovém byznysu disponuje majetkem 80 miliard korun.

Premiér na šestém místě

Pětici nejbohatších Čechů a Slováků uzavírá s majetkem v odhadované hodnotě 72 miliard korun bratislavský rodák Patrik Tkáč. V posledních letech se Tkáč pohybuje zejména ve strukturách kolem investiční skupiny J&T, kterou před více než dvěma dekádami spoluzakládal.

Rodina Kellnerových zvažuje podle agentury Bloomberg možnosti pro Home Credit

Číst článek

Na šesté příčce žebříčku se letos umístil premiér Babiš, kterému Euro připisuje majetek v hodnotě 68 miliard korun. Ve srovnání s předchozím žebříčkem je to o tři miliardy méně. „Stojí za tím pokles ziskovosti holdingu Agrofert, jehož formálním vlastníkem jsou dva svěřenecké fondy Babišovy rodiny,“ uvedlo Euro.

Největší přírůstek majetku zaznamenal spoluvlastník softwarové společnosti Avast Pavel Baudiš. Za poslední dva roky si polepšil o 19,5 miliardy na aktuálních 56 miliard korun, což stačí na sedmou příčku v žebříčku.

První desítku nejbohatších Čechů a Slováků podle Eura uzavírá realitní podnikatel Ivan Chrenko, v energetice podnikající miliardář Pavel Tykač a největší akcionář investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák s rodinou.

Vzhledem ke zhoršeným výsledkům společnosti Home Credit z žebříčku deseti nejbohatších vypadl Jiří Šmejc. Letos obsadil s majetkem 19,5 miliardy korun 19. místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme