Nejbohatší fotbalové kluby jsou v Anglii

Nejbohatším fotbalovým klubem světa je Manchester United. Podle amerického časopisu Forbes má hodnotu 1,84 miliardy dolarů. Za Manchester United se umístily Real Madrid s hodnotou 1,32 miliardolarů a Arsenal, který má podle Forbesu cenu 1,18 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbalový stadion

fotbalový stadion | Foto: Jiří Hošek

„Mezi bohaté kluby ještě patří Barcelona, Chelsea či Liverpool. Je to závislé na tom, jak kluby dopadnou nejen v lize, ale také v Lize mistrů, což je nejprestižnější soutěž,“ doplnil na Rádiu Česko Michal Rod, který se věnuje sportovnímu marketingu.

Klub, do kterého vloží peníze, si investoři a sponzoři podle něj vybírají podle historie, prestiže a jména. „A je to samozřejmě také čistota soutěže,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl Michal Rod, který se věnuje sportovnímu marketingu

Největší příjmy plynou fotbalovým klubům z marketingu, televizních práv a také z prodeje hráčů. „To, jak kluby využijí marketingová práva, je jejich individuální věc. Kdyby je všechny kluby využívaly tak chytře jako například Real Madrid, který po nákupu Ronalda, má v podstatě vynaložené peníze zpátky, tak by se všem hospodařilo určitě lépe,“ uvedl.

Nejvíce bohatých evropských klubů je z Anglie (7), následuje Německo (5) a Itálie (4) a pak ještě Francie a Španělsko (po dvou). „Anglická Premier League je nejprestižnější ligou na světě. Také hráči tam vydělávají nejvíce peněz. A přestože je Manchester United nejvýdělečnější, tak každý rok vykazuje ztrátu,“ uvedl Rod.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme