Majetek 500 nejbohatších lidí světa vzrostl za rok o čtvrtinu, nejvíc si polepšili Zuckerberg a Gates

Majetek 500 nejbohatších lidí světa podle seznamu miliardářů sestavovaného agenturou Bloomberg v letošním roce stoupl o 25 procent na 5,9 bilionu dolarů (134,2 bilionu Kč). Jedničkou v žebříčku zůstal zakladatel a ředitel internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos, i když ten se kvůli rozvodu dostal mezi zhruba pět desítek lidí, jimž se hodnota majetku loni snížila, a to o téměř devět miliard na 116 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeff Bezos a Bill Gates, dva nejbohatší lidé světa

Jeff Bezos a Bill Gates, dva nejbohatší lidé světa | Zdroj: Koláž iROZHLAS.cz / Reuters

Za Bezosem skončili spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates a Francouz Bernard Arnault, majitel luxusního konglomerátu LVMH.

Nejbohatším Čechem zůstává Kellner. Babiš přišel o pět miliard, v žebříčku Forbesu spadl na čtvrté místo

Číst článek

Majetek všech tří nejbohatších lidí překračuje 100 miliard amerických dolarů (USD). Arnault se letos dostal mezi miliardáře, jejichž majetek vzrostl nejvíce, a to o téměř 38 miliard USD.

Celkem hodnota majetku 500 nejbohatších lidí stoupla o 1,2 bilionu USD. Tak obrovský růst zřejmě posílí již nyní vášnivou debatu o zvyšující se nerovnosti bohatství a příjmů. Ve Spojených státech nejbohatší 0,1 procenta populace kontroluje největší podíl majetku od roku 1929. To již přimělo některé politiky k výzvám k radikální restrukturalizaci ekonomiky.

Nejvíce miliardářů mají Spojené státy, v žebříčku Bloombergu je celkem 172 miliardářů z USA. Celkově jejich majetek stoupl o 500 milionů USD. Nejvíce se rozrostl majetek majitele Facebooku Marka Zuckerberga a Gatese. Majetek Zuckerberga stoupl o více než 27 miliard USD a Gatese o 23 miliard USD. Druhé místo s celkovým počtem 54 miliardářů patří Číně.

Kellner na 111. místě 

Nejvíce zřejmě loni zbohatli ruští miliardáři, jejichž majetek stoupl o 21 procent, tedy 51 miliard USD. Pomohl jim růst měn, akcií a dluhopisů rozvíjejících se zemí.

Z českých zástupců je v žebříčku Bloombergu na 111. místě Petr Kellner. Hodnota jeho majetku letos vzrostla o 1,3 miliardy USD na 12,8 miliardy USD.

Hvězda reality show Kylie Jennerová se letos stala nejmladší miliardářkou, která majetek vydělala sama, díky své kosmetické značce Kylie Cosmetic. Jennerová, nejmladší z rodiny Kardashianových, prodala podíl 51 procent v Kylie Cosmetics za 600 milionů USD firmě Coty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme