Nejbohatší Rusové od začátku invaze zchudli. Podle médií se jmění 23 z nich ztenčilo o pětinu

Den před ruskou invazí na Ukrajinu se mezi 500 nejbohatších lidí světa řadilo 23 Rusů. Jejich majetek podle žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činil 339 miliard dolarů (7,6 bilionu korun). Po roce konfliktu se jmění těchto 23 ruských boháčů ztenčilo o pětinu - kleslo o 67 miliard dolarů, napsala v pátek agentura Bloomberg.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexej Mordašov, nejbohatší muž Ruska

Ruský oligarcha Alexej Mordašov, který vlastní hutní společnost Severstal. Jeho jmění se během invaze snížilo nejvýrazněji, a to o 6,7 miliardy dolarů. | Foto: Sergei Karpukhin | Zdroj: Reuters

Nejvíce během invaze tratil ruský oligarcha Alexej Mordašov, majoritní vlastník hutní společnosti Severstal. Od invaze do Ruska se jeho majetek snížil o 6,7 miliardy dolarů. S odhadovaným jměním 19,8 miliardy dolarů je stále čtvrtým nejbohatším člověkem v zemi.

USA zpřísnily protiruské sankce. Míří proti firmám podporujícím válku i devíti členům vlády

Číst článek

Druhý největší pokles vykázal majetek dalšího ocelářského magnáta Vladimira Lisina, kterému patří hutní gigant Novolipeck. Za uplynulý rok přišel o 5,8 miliardy dolarů, a jeho jmění se tak snížilo na 20,5 miliardy dolarů.

Tři ruští miliardáři naopak své jmění během invaze navýšili, nejvýrazněji Andrej Gurjev, zakladatel společnosti PhosAgro.

Od začátku války se jeho majetek zvýšil díky růstu akcií firmy, která je jedním z největších výrobců fosfátových hnojiv v Evropě, o 2,1 miliardy dolarů. Gurjevova rodina je největším akcionářem podniku PhosAgro.

Na vývoji majetku zmíněné třiadvacítky Rusů lze podle Bloombergu ilustrovat omezený dopad západních sankcí. Nejníže úhrn jejich jmění klesl loni 9. března, a to na 248 miliard dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme