Nejbohatším Američanem je Bill Gates. Zakladatel Facebooku propadl

Čtyři stovky jmen obsahuje seznam nejbohatších Američanů, který každý rok zveřejňuje časopis Forbes. Kraluje mu Bill Gates, spoluzakladatel společnosti Microsoft. Časopis odhaduje jeho majetek na 66 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates | Zdroj: Reuters

Na druhém místě skončil investor Warren Buffett, šéf společnosti Berkshire Hathaway, s majetkem 46 miliard dolarů.

Buffetovi je 82 let a zbohatl na chytrém investování, proto má přezdívku Věštec z Omahy nebo Zázrak z Omahy. Jeho zásady obchodování se staly pro mnohé inspirujícími, a tak patří i mezi nejvlivnější lidi na světě a mnozí ho dnes citují.

Třetím nejbohatším Američanem je spoluzakladatel softwarové společnosti Oracle Larry Ellison, který disponuje majetkem ve výši 41 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žebříček nejbohatších Američanů podle časopisu Forbes prostudoval Jaroslav Skalický

Pořadí nejmajetnějších lidí na prvních pěti místech se oproti minulému roku nezměnilo a američtí miliardáři rozmnožili své majetky i v době krize.

Celkově jejich zisk stoupl o 13 procent. Ne všem se ale dařilo lépe než loni - 240 miliardářům se to povedlo, 66 "zchudlo".

Podle Forbesu k růstu majetku přispěl zlepšený výkon amerického akciového trhu a oživení trhu s nemovitostmi. Ztráty zaznamenali hlavně magnáti v oblasti sociálních médií.

Nejhůře skončil zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg, který přišel o 8 miliard dolarů, tedy téměř o polovinu majetku a na žebříčku se propadl ze 14. na současné 36. místo. Akcie Facebooku totiž poklesly od květnového vstupu na burzu o 40 procent.

Geograficky pochází nejvíce členů nejbohatší čtyřstovky z Kalifornie, finanční centrum Spojených států New York je na druhém místě.

Žebříček nejbohatších lidí světa zveřejnil časopis Forbes už na jaře. Českého miliardáře Petra Kellnera zařadil na 110. místo na světě a přisoudil mu majetek 8 miliard dolarů. V americkém žebříčku by Kellner obsadil 42. místo.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme