Nejčastěji jsou v exekuci lidé v Ústeckém kraji, ukazuje mapa sítě dluhů Česka

Lidé v exekuci jsou především na severu Čech. Vyplývá to z unikátní webové Mapy exekucí zveřejněné dvěma nevládními organizacemi, které zpracovaly data Exekutorské komory. Nejhůře z jejich průzkumu vyšel kraj Ústecký, stejně tak i okresy v tomto kraji. Nejlépe si naopak vedou lidé na Vysočině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mapa exekucí

Mapa exekucí | Foto: www.mapaexekuci.cz

Nejvyšší podíl obyvatel v exekuci starších 15 let mají kraje Ústecký (16,62 %), Karlovarský (15,81 %) a Liberecký (11,64 %). Špatné výsledky severních Čech poté potvrzují i výsledky jednotlivých okresů. Tři okresy s nejvyšším podílem exekucí se nachází přímo v Ústeckém kraji. Nejhorší jsou okresy Most (20,03 %), Ústí nad Labem (18,95 %) a Chomutov (18,82 %).

Naopak nejlépe jsou na tom kraje Vysočina (5,57 %), Zlínský (5,7 %) a Pardubický (7,08 %). Nejlépe jsou na tom naopak v okresech Žďár nad Sázavou (4,74 %), Havlíčkův Brod (5,16 %) a Zlín (5,24 %).

Podíl osob v exekuci, ale i výše průměrné dlužné částky v jednotlivých oblastech jsou nyní dostupné na webové stránce Mapa exekucí. Ta kombinuje statistická data o exekucích s geografickými údaji a umožňuje je srovnávat napříč ČR. Data poskytla Exekutorská komora ČR.

Mapa exekucí | Foto: www.mapaexekuci.cz

„Mapu exekucí jsme zpracovali jako odpověď na kritický nedostatek relevantních dat o předluženosti velkého množství obyvatel ČR a jako první podobný počin v tomto směru chceme inspirovat další. Na základě kvalitativního výzkumu vycházejícího z biografických rozhovorů můžeme zpochybnit obecně přijímané pravdy a mýty o předlužených lidech, zejména důvody, které je do této nepříznivé situace dostaly,” říká Radek Hábl, koordinátor projektu.

Součástí mapy nejsou jen data, ale i výsledky kvalitativnímu výzkumu "Jak zůstat člověkem v síti dluhů.“ Z výzkumu vyplývá, že nejčastěji příčinou neschopnosti splácet dluhy je souhra více nepříznivých okolností, jako je ztráta zaměstnání, rozpad manželství, onemocnění nebo úmrtí blízké osoby. Zadlužení lidé se navíc často potýkají se stresem, strachem a nedostatkem prostředků na zajištění základních životních potřeb.

Unikátní webovou aplikaci www.mapaexekuci.cz zveřejnily nevládní organizace Otevřená společnost a Ekumenická akademie. Cílem projektu je nejen usnadnit orientaci v datech, ale skrze kvalitativní výzkum a srovnávací studii různých přístupů k oddlužení osob napříč evropskými zeměmi také vyvrátit obecné představy a mýty o zadlužených lidech.

Podíl osob v exekuci | Foto: www.mapaexekuci.cz

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme