Nejčastěji se v zaměstnání zraní nováčci. Počet pracovních úrazů loni vzrostl na 45 tisíc

Pracovních úrazů v Česku přibývá. Jen loni se na Státní ústav inspekce práce obrátilo okolo 45 tisíc lidí. Skoro polovina ze všech zranění přitom připadá na zpracovatelský průmysl. Výjimkou nejsou ani smrtelná zranění. V minulém roce přišlo na pracovišti o život přes 100 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovní úraz (ilustrační foto)

Pracovní úraz (ilustrační foto) | Zdroj: pxhere CC0 Public Domain

K běžným úrazům patří hlavně zlomené končetiny, otřesy mozku nebo taky zranění páteře.

Ke zranění nejčastěji dochází v chemické výrobě a při práci s kovy. Závažné úrazy se pak stávají během provozu různých tlakových nádob a při opravách nebo provozní údržbě.

První dva roky jsou nejrizikovější

Tím nejčastějším důvodem bývá špatně odhadnuté riziko při práci a používání nesprávných postupů.

„Poslední dobou se stále častěji setkávám s tím, že dalším faktorem, proč se ten úraz stal, patřil i stres, tlak na výkon, to, že ten zaměstnanec nebyl řádně proškolen, protože se nabral a hned by zapojen do výrobního procesu. Patří tam i nezkušenost,“ vysvětlil Radiožurnálu odborník na bezpečnost práce ze společnosti Bureau Veritas Petr Kaňka.

Dlouhodobě nemocní zaměstnanci si zřejmě polepší, schválila to sněmovna

Číst článek

Nejvíc úrazů mají právě nováčci a lidé, kteří jsou v zaměstnání dva roky. Chybí jim zkušenosti nebo taky nemají dostatečné kvalifikační předpoklady pro danou práci. To potvrdil i generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn.

„Riziko pracovního úrazu je vysoké u zaměstnance, který je relativně krátkou dobu na pracovišti, z důvodu toho, že pracoviště nemá zažité a není dostatečně poučen. Registrujeme i vyšší riziko u zaměstnanců, kteří jsou už poměrně dlouho v zaměstnání. Tam přichází ke slovu něco jako nepřiměřená rutina,“ řekl Hahn Radiožurnálu.

5000 za zlomené žebro

Právě rutina je viditelnější u pracovníků na stavbách, kde nejčastěji dochází ke smrtelným úrazům - a to hned po dopravě.

Firmy mají ze zákona povinnost dohlížet na bezpečnost práce. Praxe ale často vypadá jinak. V srpnu kontroly prokázaly přes tisíc různých nedostatků. Na pracovištích často chybějí ochranné pracovní pomůcky. A podceňuje se taky zabezpečení techniky nebo strojů.

Za pracovní úraz můžou zaměstnanci dostat odškodné. Částka záleží na úrazu. Existuje tabulka takzvaného bolestného. Jen pro zajímavost - třeba za zlomené žebro může člověk dostat až pět tisíc korun, podobné je to u lehkého otřesu mozku. A třeba při poranění bércových svalů dosáhnou lidé na více než 40 tisíc korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme