Nejdražší benzin je v Norsku. Česko skončilo podle průzkumu na 18. místě

I když se ceny pohonných hmot letos na jaře vyšplhaly v Česku na rekordní hodnoty, ve světovém srovnání byly až 18. nejvyšší. Vyplývá to z průzkumu televizní stanice Bloomberg. Podle něj v dubnu kupovali nejdražší benzin řidiči v Norsku, Dánsku, Itálii a Nizozemsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Televize Bloomberg srovnávala průměrné ceny benzinu od 2. do 11. dubna v 55 zemích světa. Na čerpacích stanicích v Norsku stál galon benzinu super, tedy asi 3,7 litru paliva, v přepočtu 190 korun. Litr asi 50 korun.

Televize ještě pro lepší srovnání zjišťovala, jakou část průměrné denní mzdy tato částka tvoří. V Norsku to nejsou ani čtyři procenta tamní průměrné denní mzdy. Přibližně stejně jako v Norsku stál benzin v Dánsku. Třetí příčku si rozdělilo Nizozemsko s Itálií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu televizní stanice Bloomberg o cenách benzinu přiblížil v Dopoledním Radiožurnálu redaktor Jaroslav Skalický.

Itálie v rámci úsporného vládního plánu zvýšila daň z pohonných hmot. Za galon dají Italové devět procent své denní průměrné mzdy. Projevilo se to už v prodeji aut v Itálii, v prvním čtvrtletí, který se v meziročním srovnání propadl o pětinu.

Česko skončilo na 18. místě. Televize Bloomberg průměrnou cenu galonu benzinu super v Česku vypočítala na v přepočtu 149 korun. Z průměrné denní mzdy, kterou vypočítala na 1180 korun, to představuje 13 procent. Je to o něco méně než na Slovensku, kde galon benzinu stál 16 procent průměrného denního výdělku.

Ve všech západoevropských a skandinávských zemích včetně Německa byl benzin dražší, nepatrně levnější byl jen ve Španělsku, Slovinsku, Rakousku, v Pobaltí a Polsku.

Nejlevnější benzin je v zemích těžících ropu, jako je Saudská Arábie, Kuvajt, Emiráty, Nigérie. Také v Egyptě je levný, i když za galon dají lidé pětinu průměrného denního příjmu. Úplně nejlevnější je benzin ve Venezuele. Za galon silně dotovaných pohonných hmot tam platí v přepočtu necelé dvě koruny, a to jsou i z tamního nízkého průměrného denního výdělku pouze 0,3 procenta.

Jaroslav Skalický, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme