Nejdražším městem pro zahraniční pracovníky je Luanda. Praha je 47.

Nejdražším městem pro zahraniční pracovníky je angolská Luanda. Vyplývá to z průzkumu personálně poradenské společnosti Mercer. Hlavní město Angoly se na první příčce umístilo podruhé za sebou. V první pětce najdeme ještě například Tokio, Moskvu nebo Ženevu. Praha se opětovně umístila na 47. místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní město Luanda - ekonomické centrum Angoly

Hlavní město Luanda - ekonomické centrum Angoly

„Průzkum je určen především pro vládní organizace a nadnárodní společnosti, které vysílají pracovníky do zahraničí na střednědobý horizont, tedy dva až pět let, kdy se člověk do dané země přestěhuje s celou svojí rodinou. Cílem je shromažďovat informace k tomu, aby byla zachována jejich kupní síla v dané lokalitě,“ vysvětluje Petr Boldiš, konzultant personálně poradenské společnosti Mercer Česká Republika.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu mluvil na Rádiu Česko Petr Boldiš, konzultant personálně poradenské společnosti Mercer Česká Republika

„Předtím, než firma někam investuje, zvažuje celou škálu faktorů. Nákladnost vyslání je spíše tím minoritním faktorem pro vysílání pracovníků,“ říká Boldiš.

Mercer sbírá údaje o spotřebním koši, který je rozdělen do deseti kategorií. Jde například o jídlo doma nebo jídlo venku, energie, dopravu, sport. Jsou tam přesně specifikované položky, jako je například mýdlo nebo vejce. Tyto položky jsou zkoumány ve všech 220 městech, které jsou zkoumány. Celý průzkum je přepočítávaný v dolarech.

Praha se druhým rokem drží na 47. místě. „Určitě je jedním z měst, které jsou výhodnější než například některá asijská nebo africká města, co se týká nákladů,“ dodává Boldiš.

Celkem výrazně se meziročně posunula Bratislava, ze 37. místa na 57. příčku.

David Koubek, Barbora Kreuzerová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme