Nejdůležitější je spustit trh, říká zástupce likérky

Vláda má dnes na programu částečné uvolňování trhu s tvrdým alkoholem. I tak je ale otázka, jestli přijatá opatření nezačnou platit až v pondělí, a to kvůli pátečnímu státnímu svátku, jak upozornil ministr zemědělství Petr Bendl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhá největší likérka v Česku, Granette & Starorežná Distilleries v Prostějově, obnovila 26. září výrobu lihovin s obsahem alkoholu vyšším než 20 procent, které plní do lahví opatřených novými kolky

Druhá největší likérka v Česku, Granette & Starorežná Distilleries v Prostějově, obnovila 26. září výrobu lihovin s obsahem alkoholu vyšším než 20 procent, které plní do lahví opatřených novými kolky | Zdroj: ČTK

Do prodeje by se měly dostat pouze lahve opatřené novým kolkem nebo tak zvaným rodným listem, aby zákazníci mohli na první pohled rozpoznat, odkud alkohol pochází.

V případě, že přesto někdo nabídne lihoviny bez náležitých dokladů, bude jeho jednání dočasně považované za závažný trestný čin s odpovídající trestní sazbou, jak dnes upozornil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Restauratéři a prodejci budou mít šedesát dnů na to, aby si potřebné průkazy původu obstarali. Variant, jak a kdy by se mohlo zmírnění prohibice odehrát, je na stole víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Maxa z druhé největší tuzemské likérky Granette a Starorežná mluví o chystaném zmírnění prohibice v Ozvěnách dne na Radiožurnálu

„Jsme připraveni dokladovat jednotlivé šarže starých kolků. Připravujeme s akreditovanými laboratořemi kontrolu lihovin a cesty. Po zrušení prohibice jsme – dá se říci – připraveni okamžitě distribuovat alkoholické nápoje, a to jak s novými, tak i starými kolky,“ řekl Petr Maxa z druhé největší tuzemské likérky Granette a Starorežná.

Doplnil, že v jejich likérce stejně jako u všech členů Unie výrobců a dodavatelů lihovin je systém dohledatelnosti jednotlivých šarží zavedený už delší dobu.

Výrobci lihovin si mohou vyzvedávat nové kolky, čekají na zmírnění prohibice

Číst článek

„Já si myslím, že pro nás je v tuto chvíli nejdůležitější hlavně aby se spustil trh, protože i kvůli tomu, aby důvěra konečných spotřebitelů nebyla dlouho nahlodávána,“ řekl Petr Maxa.

Likérka Granette a Starorežná podle jeho slov už dnes obdržela první část nových kolků a v 8 hodin ráno zahájila výrobu. Pokud jde o odhady škod, na českém trhu likérka podle Petra Maxy denně ztratí kolem pěti milionů korun.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme