Nejefektivnějšími obory podnikání v Česku jsou chemie, doprava a potravinářství

Nejefektivněji se v Česku v posledních letech podniká v chemii, dopravě a potravinářském průmyslu. Na opačném konci žebříčku efektivity jsou vzdělávání, ubytování a stravování. Vyplývá to ze studie České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelé /ilustrační obrázek/

Podnikatelé /ilustrační obrázek/ | Foto: Comstock Images

Česká kapitálová informační agentura, která je členem nadnárodní skupiny Bisnode, vyvinula unikátní model pro měření efektivity oborů a firem.

Vyjadřuje schopnost managementu řídit investovaný kapitál a práci tak, aby přinášely co nejvyšší zhodnocení a produktivitu.

Právě v chemii, dopravě a potravinářském průmyslu jsou hodně vysoké úvodní investice, a tím pádem podniky hledají ty nejlepší manažery, kteří dokáží zajistit co nejvíc efektivní provoz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve kterém odvětví se dají nejlépe zhodnotit vložené peníze, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Například chemický průmysl je charakteristický vysokými vstupními bariérami, které vyplývají ze značných investic do začátku výroby. To ale vyvažuje vyšší produktivita a návratnost.

V dopravě zase hrozí vyšší míra rizika spojená s ekonomickým cyklem a značnou logistickou náročností. Firma je závislá na tom, jaký mají ostatní podniky odbyt a jestli si dopravní služby objednají. Roli hrají také ceny pohonných hmot nebo výše mýtného.

Nejde však jen o nákladní auta - v rámci tohoto oboru je podle studie nejefektivnější přeprava plynu.

Ubytování, stravování a pohostinství se ocitají na chvostu tabulky kvůli závislosti na ekonomickém vývoji v zahraničí, tedy zda mají turisté peníze na cestování. Také se těžko plánuje, kolik lidí se třeba zrovna přijde najíst do restaurace.

Mimo největších hotelů navíc ve vedení takových podniků příliš špičkových manažerů nepůsobí.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme