Nejhorším zákonem roku 2011 je podle podnikatelů nesystémové potírání švarcsystému

Více než 100 českých firem a podnikatelů svým hlasováním rozhodlo o nejlepším a nejhorším zákoně roku 2011. Podle ankety, kterou sestavují advokátní kanceláře Ambruz & Dark/Deloitte Legal byla nejlepším legislativním počinem loňského roku směrnice Evropské komise o včasných platbách v obchodně-právních vztazích. Naopak paskvilem roku bylo zvoleno nesystémové potírání švarcsystému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

paragraf

paragraf | Foto: Archiv ČRo

„Toto byl jeden z legislativních počinů, u kterého jsme dlouho váhali, jestli ho do ankety zařadit a do jaké kategorie. V zásadě jde totiž o to, že tato novela natvrdo říká, že švarcsystém je porušování zákona. Je tedy zbytečné hlasovat o tom, jestli porušování zákona má být sankcionováno nebo ne,“ říká Tomáš Babáček, advokát Ambruz & Dark/Deloitte Legal, a pokračuje:

„O čem jsme nechali hlasovat a co velmi rezonovalo s názorem podnikatelů, bylo, že tento postih je nesystémový v tom směru, že léta byl švarcsystém tolerován nebo byl v šedé zóně právní úpravy. Švarcsystém se postihoval jen prostřednictvím aplikace daňových předpisů. Dokonce bylo období, kdy se uvažovalo o tom, že to, co obecně nazýváme švarcsystémem, bude zlegalizováno.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu mezi podnikateli mluvil na Rádiu Česko Tomáš Babáček, advokát Ambruz & Dark/Deloitte Legal

„A nyní přichází novela, která podniky sankcionuje minimální pokutou 250 000 korun. Pokuta může být až 10 milionů. I těch 250 000 korun může být pro malého podnikatele likvidační. A to za situace, kdy stát neřeší, co se podnikatelům na švarcsystému tolik líbí, že ho v takové míře používají,“ uvádí Babáček.

Naopak nejlepším zákonem byla zvolena směrnice Evropské komise o maximálních lhůtách splatnosti faktur mezi podniky a také mezi podniky a veřejnými orgány.

„Stávající stav je směrnicí upraven v tom směru, že jsou zkráceny lhůty, které musí být při placení dodržovány. Stanovují se tam lhůty 30 dnů pro veřejnou sféru a 60 dnů pro soukromou sféru. Tyto lhůty musejí být dodržovány bez ohledu na to, že by si strany sjednaly nějaké jiné lhůty,“ vysvětluje Babáček.

Obecně se má za to, že v celé EU je zpožďování plateb velikým systémovým problémem. Směrnice by měla začít platit od jara 2013.

Dalším zákonem, který dostal velký počet hlasů, je podle Babáčka zákon o trestněprávní odpovědnosti právnických osob.

„Je to zákon, který do českého právního řádu zavádí pravidlo, že i právnická osoba může být trestně stíhaná. Nejen fyzické osoby. Právnická osoba může být stižena například trestem zrušení. A to v případě, že nejen její manažeři, ale i běžní zaměstnanci se dopustí jednání, které je trestné,“ dodává Babáček s tím, že to bylo jedno ze slabých míst českého právního řádu.

Tomáš Pavlíček, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme