Nejistota eurozóny se začala odrážet i na důvěře v německou ekonomiku

Index německé spotřebitelské důvěry zůstává stabilní. Podle institutu GfK se v květnu udržel na 5,7 bodu, předpověď pro červen je stejná, a nálada tak zůstává mírně optimistická. Index nákupních manažerů naopak klesl ze 46 bodů na 45 bodů a propad ze 109,9 až na 106,9 bodu vykázal i sledovaný index podnikatelské důvěry institutu Ifo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová továrna automobilky Mercedes Benz v maďarském Kecskemétu

Nová továrna automobilky Mercedes Benz v maďarském Kecskemétu | Zdroj: Reuters

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku utrpěla pokles poprvé po šesti měsících růstu.

Podle předsedy Mezinárodní obchodní komory České republiky Michala Mejstříka tyto údaje potvrzují, že největší evropská ekonomika i přes letošní výrazné oživení není imunní vůči nepříznivému vývoji v eurozóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Mezinárodní obchodní komory ČR Michal Mejstřík okomentoval na Rádiu Česko údaje o důvěře v německou ekonomiku

„Je to zejména v oblasti výstavby, stavebnictví vidí velice špatné vyhlídky. Kupodivu index Ifo ukazuje poprvé po delší době pokles důvěry právě i v oblasti spotřebitelské, to znamená, že na jedné straně máme stále nějakou důvěru spotřebitelů, ale nákupčí už v tuto chvíli změnili svoji náladu,“ uvedl Mejstřík.

Spolkový statistický úřad potvrdil údaje z minulého týdne, podle nichž německý hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 1,7 procenta. Tím se výrazně liší od ostatních států Evropy, které zažívají stagnaci.

Mejstřík to vysvětluje především schopností Německa exportovat. „Jestliže se podíváme na reálné výsledky exportu, tak vidíme, že opravdu německá ekonomika tím, že provedla reformy Hartz VI, si na rozdíl od ostatních zemí drží svou cenovou konkurenceschopnost,“ řekl.

„Byl bych rád, kdyby se nám to do budoucna také podařilo, zatím bohužel reformy pracovního trhu postupují jenom pomalu a veřejnost je vnímá velice negativně. Doufejme, že uvidíme takovou míru zaměstnanosti, jako to je v Německu, i na úkor krátkodobých kontraktů, protože krátkodobé kontrakty pomáhají růstu ekonomiky,“ přidal Michal Mejstřík srovnání s Českou republikou.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme