Nejistý výsledek jednání ministrů financí eurozóny potápí euro

Euro v noci na dnešek zasáhla nová vlna výprodejů. Odstartoval ji nejistý výsledek probíhajícího setkání ministrů financí eurozóny v Bruselu. Trh chce vidět další kroky, které by napomohly stabilizaci měnové unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Nejčastěji se přitom v této souvislosti teď mluví o posílení záchranného fondu. Německo, Francie a další čtyři hospodářsky stabilní země eurozóny to ale podmiňují rozsáhlými reformami problémových ekonomik. I proto není stále jisté, zda se záchranný fond navýšení prostředků a posílení pravomocí nakonec skutečně dočká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí Ústavu financí na brněnské Mendelově univerzitě Lubor Lacina

Podle vedoucího Ústavu financí na brněnské Mendelově univerzitě Lubora Laciny hraje důležitou roli skutečnost, že v Německu budou zemské volby a celá věc se v předvolebním období stává citlivým politikem.

„V rámci legislativy EU nejsou zatím vytvořeny žádné nástroje, jak problémové země donutit, aby přistoupily k reformám. Jedinou institucí, která může něco takového požadovat je Mezinárodní měnový fond,“ upozornil Lacina.

Z miniankety agentury Reuters vyplývá, že je trh přesvědčený o tom, že jsou nová protikrizová opatření nezbytá a je třeba je přijmout co možná nejdříve. Lacina to ale nevidí tak dramaticky.

„Problémové země eurozóny úspěšně upsaly všechny dluhopisy, které nabízely. Riziko je zohledněno v tom, že tyto země stále platí významnou rizikovou přirážku. Doby, kdy země eurozóny platily všechny stejně velkou úrokovou sazbu je nenávratně pryč,“ konstatoval Lacina.

Navýšení záchranného fondu není podle něj jediným možným řešením, na kterém by se zástupci eurozóny mohly shodnout. „V úvahu by přicházelo i snížení úrokové sazby, za kterou jsou prostředky z fondu půjčovány nebo rozšíření nákupů i na jiné typy dluhopisů.“

Lacina nečeká dramatickou reakci trhů, pokud setkání ministrů financí eurozóny skončí bez hmatatelného výsledku. „Nějaká krátkodobá reakce trhů bude. Spíš ale na vývoj kursu euro – dolar,“ myslí si vedoucí Ústavu financí na brněnské Mendelově univerzitě Lubor Lacina.

Igor Maňour, Martina Mašková, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme