Nejlepší investicí loňského roku nebylo zlato, ale káva

Drobní investoři mohli loni vydělat na některých zemědělských plodinách, se kterými se obchoduje na burze. Při nákupu velkých objemů vynesly hodně peněz i americké nebo indické akcie. Investoři naopak prodělali třeba na ropě nebo některých měnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kávová zrna po upražení

Kávová zrna po upražení | Foto: public domain, Mark Sweep

Hvězdou loňských investic se stala káva. Komodita je přístupná i pro české investory a rok od roku se pro ně stává atraktivnější. Vedle známých a bezpečných investic, jako je zlato, totiž slibuje slušné výdělky. Loni hodnota kávy arabica na burze vzrostla o víc než 50 procent.

„Káva těžila z neúrody, ze sucha v Brazílii, protože Brazílie je největším producentem a vývozcem této komodity. Takže kdo nějakým způsobem vsadil na kávu, mohl vydělat,“ říká hlavní ekonom finanční společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na čem se dalo loni zbohatnout, ale i zchudnout, zjišťoval Jan Beneš z ekonomické redakce

Pozornost investorů loni připoutaly i americké akcie - třeba technologických firem, jako jsou Facebook nebo Google. Atraktivní byly i akcie společnosti Apple. Obecně americké akcie těžily hlavně z oživení americké ekonomiky.

Tratilo se na rublu i ropě

Naopak velkým investičním propadákem byl loni rubl. Ruská měna zažila neklidný rok kvůli dopadům sankcí, ukrajinské krize, a hlavně poklesu cen ropy. Rubl ze své hodnoty proti dolaru za celý loňský rok ztratil 45 procent. Investory příliš nepotěšil ani vývoj cen zlata. Výrazný propad se nevyhnul ani ropě.

„U těchto komodit máte vždycky nějaké náklady na držení; není to stejné jako u akcií, kde naopak máte zisky z toho, že ty akcie držíte, to znamená dividendy. Tady, protože je nedržíte fyzicky, ale někdo je pro vás musí skladovat, tak za to platíte,“ vysvětluje investiční specialista společnosti BrokerJet Mikuláš Splítek.

Letošní rok nebude pro investory jednoduchý. Nečitelný je totiž zatím vývoj cen ropy, které stále klesají. Výrazné oživení není zatím vidět ani u zlata, do toho je stále slabý rubl a oslabuje i euro proti dolaru. Někteří odborníci na investice by letos opět vsadili na americké akcie.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme