Nejlepší výsledek od vzniku Česka. Rozpočet skončil loni s přebytkem 61,8 miliardy korun

Státní rozpočet skončil v loňském roce s přebytkem 61,8 miliardy korun. Informoval o tom ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Jde o nejlepší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Schválený rozpočet přitom počítal se schodkem 70 miliard korun. Předloni byl schodek rozpočtu 62,8 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Za dobrým výsledkem rozpočtu je podle ministerstva financí růst daňových příjmů, ekonomický růst i úspory v běžných výdajích a na obsluze státního dluhu.

„Spravovali jsme peníze daňových poplatníků efektivně,“ řekl v úterý k rozpočtu ministr financí Andrej Babiš. Dalším příčinou přebytkového rozpočtu byly i peníze od Evropské unie. „Poslala nám peníze, které nám dlužila za rok 2015,“ vysvětlil ministr.

Ekonomové ovšem již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů. Ty loni činily 54,3 miliardy korun, což bylo ve srovnání s rokem 2015 o 118 miliard korun méně.

„Vysoký přebytek neznamená dobré hospodaření. Vláda neinvestuje, nevyužívá evropské peníze, nesnižuje daně,“ kritizoval vládní koalici na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že pro přebytek ve státním rozpočtu za loňský rok byl klíčový úspěch vlády při důsledném dočerpání evropských fondů, ale i větší hospodářský růst a zvýšená zaměstnanost. Premiér na svém twitteru napsal, že zadlužování se daří zastavovat díky úspěšné hospodářské politice vlády.

„Je to šance na to, abychom ty peníze použili na snížení deficitu státního rozpočtu v roce 2017. Myslím, že je tedy prioritní, že bychom měli snížit letošní schodek státního rozpočtu,“ řekl Sobotka pro Český rozhlas.

Babiš ale řekl, že není možné porovnávat investice s rekordním rokem 2015. V rozpočtu prý počítali s ještě menším objemem investic, které v průběhu roku vláda navýšila.

Za přebytkem rozpočtu vidí bývalý ministr financí Miroslav Kalousek důsledek souběhu mimořádných faktorů. „Přebytek je způsoben ekonomickým růstem, o který se vláda nezasloužila, ale je dobře, že existuje. A především neschopností vlády investovat,“ řekl Kalousek Českému rozhlasu. Efektivnější výběr daní se podle něho už vůbec netýká DPH, kde je výběr pomalejší než nárůst spotřeby. „Tam, kde nárůst výběru skutečně odpovídá nárůstu HDP, je sociální pojištění. Tam je potřeba pochválit, ale ministerstvo práce a sociálních věcí, to vybírá sociální pojištění, to nevybírá ministerstvo financí,“ dodal.

Kalousek vytkl vládě méně investicí než v letech 2011 a 2012. Zároveň ale podporuje názor ministerstva financí, aby se o přebytek rozpočtu snížil státní dluh. Za snížením státního dluhu vidí Kalousek úlevu pro budoucí generace. „Protože investovat se musí, ale musí se investovat efektivně. Vláda prokázala neschopnost efektivně investovat,“ poznamenal předseda TOP 09.

Přebytek státního dluhu by KDU-ČSL ráda viděla v investicích do vodovodů či silnic. Pavel Bělobrádek na smysluplném využití přebytku.

Česko mělo přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy to bylo zhruba 10,5 miliardy korun.

Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že navrhne, aby se případný přebytek státního rozpočtu za loňský rok využil na snížení státního dluhu. Ten loni podle předvánočního vyjádření šéfa resortu Babiše klesl o 60 miliard na 1,613 bilionu korun. Na úterní tiskové konferenci ministr oznámil, že za fungování této koaliční vlády se státní dluh snížil celkově o 70 miliard.

„Tak ostudně nízké investice, kapitálové výdaje státu, tu nebyly roky. O 25 % byly investice státu loni nižší než v roce 2012,“ komentoval rozpočet Zbyněk Stanjura Českému rozhlasu.

„Ta dopravní situace právě na těch dálnicích je zoufalá. Samozřejmě, pokud zbydou peníze, dáme je rádi opět krajům na opravu dvojek a trojek,“ říká pro Český rozhlas místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný z hnutí ANO.

Marek Černoch z hnutí Úsvit - Národní koalice vyjádřil spokojenost s přebytkem rozpočtu, ale vzápětí dodal: „Bohužel je to ale vykoupeno tím, že se neinvestuje. Nejsou investice do infrastruktury, dopravních staveb a je to něčím vykoupeno a do budoucnosti to může přinést problém.“

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme