Nejlepší zemí pro podnikání je Irsko. Česko je na 43. místě

Česko z pohledu nejlepšího místa pro podnikání zaostává za západoevropskými zeměmi. Podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes je na 43. místě. Vede ho Irsko, Nový Zéland, Hongkong, Dánsko, Švédsko a Finsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Žebříček zahrnuje hned několik základních faktorů najednou. Analytiky například zajímala úroveň daní, a to nejenom z pohledů živnostníků, ale hlavně firem. Žebříček sleduje, jak jsou země atraktivní pro velké investory.

Důležitou roli hraje i byrokracie - tedy jakou administrativní zátěž pro firmy představuje daný trh. Důležitý je i boj s korupcí a také obchodování firem na burze.

Žebříček hodnotil celkem 145 zemí. Německo bylo na 24. místě, Slovensko obsadilo 48. příčku a umístilo se hned za Maďarskem a Řeckem.

Nejlepší zemí pro podnikání je Irsko. Podle časopisu Forbes si země udržela dobré podnikatelské prostředí i přesto, že byla tvrdě zasažena dluhovou krizí v eurozóně. Následují Nový Zéland, Hongkong, Dánsko, Švédsko a Finsko.

Klíčové je, jak státy dokážou přilákat investice předních světových firem. Celkový objem zahraničních i místních investic se v Česku v prvním pololetí letošního roku podle agentury CzechInvest přiblížil téměř k 20 miliardám korun. To je více než loni. Doba velkých nákupů nebo rozšiřování výroben zahraničních podniků podle analytiků končí.

Neznamená to ale, že by se investoři od českého trhu odkláněli. Podnikat tady budou už zavedené společnosti, nejvíce z automobilového průmyslu. Souvisí to s dlouhodobou znalostí ekonomického a právního prostředí zahraničních firem v Česku.

V prvním pololetí se nově na český trh zaměřilo osm firem. Celkově se na projektech nejvíce podílejí německé, švýcarské, japonské, ale i české podniky. Absolutní převahu mají průmyslové firmy. Kromě automobilového odvětví investují firmy například v oblasti gumárenského průmyslu.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme