Nejúspěšnější investor světa Warren Buffett hledá nástupce

Nejúspěšnější investor na světě Warren Buffett si vybral nástupce. Buffettovi je přes 80 let, a tak se chystá své finanční impérium předat mladším. O svém následovníku prý už má jasno, ale jeho jméno ještě nezveřejnil. Buffett se dokázal vypracovat mezi nejbohatší lidi světa: Hodnota jeho majetku momentálně přesahuje 45 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Buffettův nástupce v čele jeho investiční společnosti to rozhodně nebude mít lehké. Musel by mít skutečně mimořádný talent, a také štěstí, aby se mu podařilo překonat úspěchy velkého otce-zakladatele. Vždyť stav konta Warrena Buffetta je vyšší, než je hrubý domácí produkt víc než poloviny zemí světa včetně České republiky.

Jestli ale čekáte, že Buffett žije obklopen pohádkovým luxusem, tak se mýlíte. Investiční guru už desítky let bydlí v celkem obyčejném domě na předměstí Omahy a nevadí mu jezdit v ojetých autech. „Jak by se můj život zlepšil, kdybych měl deset domů po celém světě. Prostě se nechci starat o deset domů a nechci ani, aby to někdo dělal za mě. Jak by mě to sakra mohlo udělat šťastnějším,“ říká Buffett.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý příspěvek si můžete také poslechnout

Není nic známo o tom, jestli se bude luxusu stranit i Buffettův nástupce. Jedno je ale téměř jisté: Určitě bude mít pozitivnější vztah k novým technologiím. Warren Buffett je totiž ještě ze staré školy. S každou firmou se detailně seznámí ještě předtím, než do ní investuje, a to osobně. Moderní komunikační prostředky mu moc neříkají.

„Jak to, že nemáte na stole ani počítač?“ ptá se reportér BBC Buffetta a miliardář odpovídá: „Nikdy jsem neměl počítač ani kalkulačku.“ Buffett kromě toho nepoužívá e-mail a mobilní telefon vzal na milost teprve nedávno. Dá se čekat, že Buffettův nástupce bude v dnešním změněném světě podnikat přece jen jinak.

Peníze firmám s nápady

Podstata se ale nezmění: finanční impérium, které založil Warren Buffett, bude i nadále poskytovat peníze těm firmám, které mají nápady a pro jejich uskutečnění potřebují peníze. „Je potřeba vždy nalézt jak lidi, kteří mají peníze, tak ty, kteří je potřebují. A pokud nějaká firma má dobrý investiční záměr, potom pro ní je důležité sehnat investora, který přinese peníze a pomůže ho zrealizovat,“ vystihl podstatu podnikání Buffetta ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

A kdo se tedy nakonec stane Buffettovým nástupcem? Padají jména z nejbližšího Buffettova okruhu, jako Matt Rose nebo Charlie Munger. Ať už volba padne na kohokoli, drobní akcionáři Buffetovy firmy v čich velkého investora na správná rozhodnutí bezmezně věří. „Má zdravý rozum, kolik lidí ho dnes na světě má?“ ptá se Američanka. Zdravý rozum udělal z Warrena Buffetta třetího nejbohatšího člověka naší planety. Dá se čekat, že mu pomáhal i při výběru svého nástupce.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme