Největší americký výrobce hliníku Alcoa se vrátil do zisku

Výsledkovou sezónu, tedy období, ve kterém americké firmy obchodované na burze nahlásí svá čísla za první čtvrtletí, podle tradice v noci na dnešek odstartoval výrobce hliníku Alcoa. Ten po loňské 200 milionové ztrátě ohlásil zisk 308 milionů dolarů. Vzhledem k tomu, že se hliník používá k výrobě mnohých produktů, jsou výsledky firmy Alcoa považovány za signál vývoje průmyslové aktivity a tím i stavu ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - dolary

Peníze - dolary | Foto: Comstock Images

I když Alcoa po loňské ztrátě nahlásila zisk. Její akcie byly v noci na dnešek pod jistým tlakem. Jak ale na Rádiu Česko uvedl analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz, výsledky firmy mohou trhu dodat potřebný optimismus.

„Pokles kurzu Alcoa je takřka tradiční, většinou po výsledcích. Ale souvisí to s tím, že se investoři dívají zejména na horní řádky výsledovky, kde se promítají tržby a tím pádem i poptávka v kombinaci s cenami produktů. A na této položce byly výsledky zhruba na úrovni odhadů. I přesto je to více jak 20procentní meziroční růst. Čili to není špatné,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V USA odstartovala výsledková sezóna. Hostem Rádia Česko byl analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Podle něj jsou důležité výhledy pro druhý kvartál. „Kde by měla být kombinace růstu jak cen, tak i - a to je důležitější - pravděpodobně také objemů. A myslím, že objemy jsou takové kritické. Zatím nepřišla nějaká extrémně varovná zpráva o tom, že by poptávka klesala kvůli jiným vysokým cenám,“ uvedl.

Výsledky firmy Alcoa však podle ekonoma obchodování na trzích mimo Spojené státy, například v Evropě, příliš neovlivní. I když, jak uvedl určité propojení podle něj existuje.

„Ale i přes význam Alcoa a začátku výsledkové sezóny je těch faktorů, které působí na trh, mnohem více. Třeba tento týden nás doprovází jednání MMF společně se Světovou bankou a odtud pocházejí dlouhodobější výhledy a úvahy, které na trh dopadají silnější měrou než výsledek jedné společnosti,“ vysvětlil

Konec developerů v Čechách?

Jednou ze zpráv, která obchodování v Praze včera ovlivnila, byl insolvenční návrh na ECM. Po něm akcie developera ztratily přes 10 procent. „Přiznám se, že nedokážu říct, která cena u ECM je ta správná. Od doby, kdy kleslo vlastní jmění pod nulu, je to pro akcionáře velmi špatná zpráva. Dění směřuje k tomu, že ECM odejde z burzy a bude otázkou, jak bude vypořádání majetku,“ uvedl.

Další developerská společnost, Orco, stále alespoň technicky bojuje o život. Podle některých hlasů tak hrozí ‘konec developerů v Čechách‘, respektive na pražské burze.

„Orco mělo tu ‘výhodu‘, že včas přešlo do režimu ochrany před věřiteli. Dostalo se tak z bezprostředního ohrožení a může rozvíjet projekty, které mu zbyly. Nicméně i výsledky za rok 2010 nejsou super doporučením k nákupu, protože obratu se vlastně dosáhlo účetním přehodnocením závazků plynoucích z dluhopisů,“ vysvětlil ekonom.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme