Největší obchodní partner Lesů České republiky je v insolvenci

Největší obchodní partner Lesů České republiky, společnost Less & Forest, zkrachovala. Insolvenční řízení na něj zahájil Krajský soud v Praze. Lesy České republiky okamžitě zastavily těžbu na všech plochách, kde zkrachovalý podnik pracoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Ze 118 územních jednotek státního podniku má Less & Forest kontrakt na 32 jednotky.

Firma dluží přes dvě miliardy korun a ke krachu jí podle vlastního vyjádření přivedly spory právě s Lesy ČR. Ty ale zodpovědnost za konec společnosti odmítají.

Podle analytika Miroslava Motejlka se na potížích firmy podepsalo hlavně to, že nabídla poměrně nízké ceny a pro Lesy ČR těžila pod svými náklady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na okolnosti krachu lesnické firmy Less & Forest se Radiožurnál zeptal analytika Miroslava Motejlka

„Realizovala tam ztrátu, potom došlo k ukončení kontraktů, které měla v zahraničí, a v neposlední řadě se dostala do situace, že si musela půjčovat i mimo banky. Jan Mičánek, majitel společnosti, měl slušnou pověst, svým závazkům se vždycky snažil dostát, ale někdy se stane, že si někdo vezme větší sousto, než na které stačí,“ řekl Radiožurnálu Motejlek.

Pro samotné státní lesy podle něj krach největšího obchodního partnera nepředstavuje vážný problém. „V minulosti tady byla ještě větší dřevařská firma CE Wood, která také zkrachovala, a nic se nestalo. Přijde zase jiná firma, která ji nahradí a bude zase pokračovat dál,“ dodal analytik.

Lesy České republiky podle svého vyjádření hned zastavily těžbu i vydávání už pokáceného dříví a na dotčená místa poslaly své pracovníky, aby zkontrolovali, jak to tam vypadá, a hlavně zabránili odvozu dřeva.

Zároveň oznámily bankám, že na krytí pohledávek po lhůtě splatnosti budou využity bankovní garance LESS FOREST.

O tom, jakým způsobem bude těžba pokračovat, rozhodne vedení podniku na mimořádné schůzce. Především chce dosáhnout toho, aby zásobování trhu dřívím plynule pokračovalo.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme