Největší ropné pole na Aljašce bude zřejmě uzavřeno až do února

Americké ministerstvo energetiky předpovědělo, že největší ropné pole ve Spojených státech na severu Aljašky bude uzavřeno až do února příštího roku. Havárie na potrubí, které spravuje britská naftová korporace British Petroleum, vyhnala ceny barelu ropy o dva dolary výše.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod na Aljašce

Ropovod na Aljašce | Foto: AFP

Aljašské úřady už začaly vyšetřovat, jestli britská společnost nezanedbala údržbu. Americký stát Aljaška totiž kvůli odstavení těžby přichází o 6 a půl milionu dolarů denně na pronájmu a daních. To je naprostá většina příjmů Aljašky a státní rozpočet proto nevydrží déle než dva měsíce.

Výpadek představuje 8 procent americké produkce ropy. Odborníci předpovídají, že ceny u čerpadel proto vzrostou nejméně o tři americké centy na litr benzínu.

Společnost BP musí kvůli korozi vyměnit asi 26 kilometrů potrubí. Urychlenou montáž komplikuje i nečekaná objednávka tak velkého množství materiálu.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme