Největší šance na privatizaci Telecomu má Telefónica

Nejlepší nabídku na koupi státních 51 procent v Českém Telecomu dala španělská společnost Telefónica. Za podíl chce zaplatit 82 miliard korun, což znamená 502 korun za akcii. Privatizační komise doporučí vládě Telefónicu jako vítěze výběrového řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonní automat

Telefonní automat | Foto: Jan Rosenauer

"Druhá v pořadí, společnost Swisscom, nabídla za akcie Telecomu 72,249 miliard a společnost Belgacom 67,481 miliard korun," potvrdila Radiožurnálu mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová.

Konsorcium France Télécomu a finančních investorů Blackstone/CVC/Providence bylo vyřazeno pro odchýlení od podmínek tendru. Podle médií požadovalo provázání kupní ceny a ceny akcií při povinném odkupu od minoritních akcionářů.

Vláda by měla o kupci akcií Telecomu rozhodovat po pátečním hlasování sněmovny o nedůvěře kabinetu, které vyvolala opoziční ODS. Přes nedávné vyjádření premiéra o urychlení rozhodnutí je podle ministra financí Bohuslava Sobotky nejpravděpodobnější původní termín, tedy příští středa 6. března.

Stát se svůj nadpoloviční podíl v Telecomu pokoušel v posledních pěti letech prodat dvakrát. V roce 2002 zvítězilo v tendru konsorcium Deutsche Bank, Blackstone Group a TDC s cenou 1,82 miliardy eur, tedy v tehdejším přepočtu 56 miliard korun. Konsorcium se ale nedohodlo s minoritním akcionářem TelSource a vláda prodej zastavila.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme