Největší světové banky budou muset držet vyšší rezervy

Zástupci regulátorů z celého světa se o víkendu dohodli na tom, že největší globální banky budou muset napříště držet extra rezervy. Jde o jeden z detailů nového souboru pravidel, která by měla globální finanční systém uchránit od toho, aby se opakovala nedávná krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Regulátoři a banky o konečnou podobu souboru protikrizových opatření několik měsíců tvrdě bojují. Nyní se tento boj pomalu blíží ke konci.

Víkendová dohoda v praxi znamená, že banky považované za příliš velké na to, aby se nechaly padnout, budou držet několikanásobně vyšší rezervy, než musely držet před krizí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom společnosti Patria David Marek ve Světě o deváté Rádia Česko

Ekonom společnosti Patria David Marek to hodnotí jaké vítězství zdravého rozumu.

„Je dobře, že se navýší kapitál, který banky musí držet vůči rizikovým aktivům. Ekonomiky se nevyvíjí rovnoměrně, čas od času přichází krize, praskne nějaká bublina a je potřeba, aby bankovní sektor byl dostatečně stabilní,“ říká Marek.

Opatření se týká 30 největších světových bank, přičemž platí, že čím větší a důležitější banka, tím větší rezervy bude muset držet. Mnozí bankéři a jejich zástupci chystanou regulaci kritizují kvůli tomu, že podle nich zpomalí nastartované hospodářské oživení.

„V první řadě se mluví o tom, že se omezí výplata dividend, takže o peníze přijdou akcionáři. Banky se také budou snažit omezovat riziková aktiva, vůči kterým musí držet kapitál, to znamená, že mohou i méně půjčovat do ekonomiky. To si ale myslím, že je také dobře, protože se půjčovalo přespříliš a současná krize je krize ze zadluženosti,“ podotkl Marek k předpokládaným dopadům regulace.

Jak dodal, zasáhnout mohou nové regulatorní požadavky nepřímo i banky působící v České republice:

„Například může docházet k požadavku na vyplacení větších dividend z dceřiných společností vůči matce nebo i k omezení úvěrování dceřiných společností, aby celková bilance finančních skupin vypadala tak, jak má vzhledem k nové regulaci.“

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme