Největší světový internetový prodejce Amazon postaví v Česku logistické centrum

Největší světový internetový prodejce Amazon chce v Česku vybudovat velké distribuční centrum. Z něj bude rozvážet zboží do zemí střední a východní Evropy. Podle deníku E15 ho chce zprovoznit ještě letos. Prodávat přímo na českém trhu však zatím firma nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amazon.com otevírá ve Francii čtvrté expediční centrum

Amazon.com otevírá ve Francii čtvrté expediční centrum | Zdroj: Reuters

Amazon je jeden z nejstarších internetových obchodů na světě. Původně to bylo internetové knihkupectví, teď už nabízí zboží od hudby přes hračky až po módu.

Americká společnost Amazon původně vybírala mezi Českou republikou a Polskem. První evropskou zemí na východ od Německa, kde logistické centrum postaví, by nakonec mělo být Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o chystaném logistickém centru společnosti Amazon natočila redaktorka Jana Čermáková

Podle internetového analytika Daniela Dočekala firma sice nabízí atraktivní zboží za lákavé ceny, čeští internetoví prodejci se však zatím konkurence bát nemusejí.

„Záleží na tom, jestli Amazon k tomu, že tady bude mít logistické centrum, dodá ještě nějaký ten další zbytek, to znamená zesílení podnikání v České republice, otevření řekněme české pobočky. Pro řadu lidí by bylo rozhodně zajímavé, kdyby třeba konečně na Amazonu mohly být české elektronické knihy, a to my nevíme. Zatím se řeší pouze to, že by tu mohli mít logistické centrum,“ poznamenal Dočekal.

Čeští prodejci se nebojí

Čeští internetoví prodejci z případné konkurence zatím strach nemají. „Předpokládám, že Amazon chce otevřít veliký sklad, který bude fungovat jako logistická centrála pro nějakou oblast trhu. A to je informace, která nás nechává chladnými. Není to věc, která by se nás jakýmkoli způsobem dotýkala,“ uvedl mluvčí jednoho z internetových prodejců elektroniky Alza.cz Karel Drda.

Podobný názor má i marketingový ředitel firmy czc.cz Marek Šalanda.

„V době, kdy přes 80 procent našich zákazníků preferuje osobní odběr a kontakt s našimi prodejci, tak si nemyslím že by Amazon měl na to, aby v tak malé republice, jako je Česká republika, budoval síť poboček po okresních městech,“ řekl Šalanda.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance by však případný vstup Amazonu přímo na český trh mohl některé tuzemské internetové firmy ohrozit, hlavně ty malé. Proto, že kvůli velké konkurenci už teď musejí pracovat jen s minimálními maržemi.

„Tím pádem mnohé obchody spíš zaniknou, než že by byly schopny dál tu svoji marži snižovat, takže konkurence podle mého názoru neovlivní výši cen, spíš jenom ovlivní počet internetových obchodníků, kteří u nás přežívají,“ podotkla Šichtařová.

Zaměstnanost v Česku podle Šichtařové otevření logistického centra příliš neovlivní.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme