Největší světový producent diamantů omezí jejich těžbu

Ve světě zřejmě docházejí diamanty. Jejich největší světový producent, společnost De Beers, se rozhodla snížit vlastní produkci, aby tak prodloužila životnost svých současných dolů. Upozornil na to deník Financial Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihoafrický diamant v matečné hornině

Jihoafrický diamant v matečné hornině | Foto: Glendale Community College

Společnost, která kontroluje zhruba 40 procent trhu se surovými diamanty, totiž nedokázala za posledních dvacet let najít nová naleziště, která by se svou kvalitou dokázala vyrovnat dvěma největším dolům, které má De Beers v Africe.

Financial Times uvádějí, že cena surových diamantů by kvůli omezení jejich těžby mohla růst v příštích pěti letech o pět procent ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma přiblížil Přemysl Synek ve Světě o druhé Rádia Česko

Podle člena představenstva společnosti Diamonds International Corporation Přemysla Synka cena diamantů roste každoročně už 20 - 30 let. Jak řekl na Rádiu Česko, oznámený pokles těžby nesouvisí jenom s omezenými přírodními zdroji, ale je i důsledkem hospodářské krize, kdy společnost De Beers tímto způsobem částečně vyrovnává vztah mezi nabídkou a poptávkou na trhu.

„Vždy, když roste poptávka, tak se k tomu úměrně zvyšuje těžba, a když ta poptávka je o něco nižší, tak se to dá zkorigovat těžbou, než aby se hýbalo s cenou této suroviny,“ upozornil Přemysl Synek.

Cena diamantu na trhu podle jeho slov v posledních měsících vzrostla zhruba o 3 až 5 procent. Vyplatí se tedy v současné době nakoupit diamanty pro investiční účely? Podle Synka se to vyplácelo vždycky.

„Ale trh s diamanty a investice do nich má svá specifika. Jedná se o jednu z alternativních investic, není to tedy tak, že všechny své finance vložíte pouze do diamantů a diamantové suroviny. Ale je to investice na část vašeho majetku, říká se mezi 5 - 10 procenty, podle toho, jak který investor smýšlí. Je to především velmi konzervativní investice a na poměrně delší dobu,“ uvedl Přemysl Synek na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme