Největší výrobci minerálek se nespojí

Připravovanou fúzi Karlovarských minerálních vod, Poděbradky a Hanácké kyselky znovu zamítl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Vytvoření takto velkého podniku by podle antimonopolního úřadu vedlo ke zvýšení cen minerálních a stolních vod a k omezení konkurence, což by bylo pro spotřebitele nevýhodné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

minerálky

minerálky | Foto: Jan Rosenauer

Podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josefa Bednáře by vzniklý podnik ovládl téměř 75 procent trhu a to by zřejmě vedlo ke zvýšení cen a omezení sortimentu v neprospěch spotřebitelů. Poprvé sloučení úřad zamítl loni na podzim. Karlovarské minerální vody se ale proti verdiktu odvolaly.

Zamítnutí fúze největších producentů minerálních vod by měl pocítit i spotřebitel. Podle Josefa Bednáře české rodiny ušetří. "Každá domácnost z celkového počtu dvou miliónů, která nakupuje jak ochucené, tak neochucené minerální či stolní vody, by měla ušetřit nejméně 800 korun za rok," odhadl předseda a tím, že vzhledem k předpokládané rostoucí poptávce po balených vodách ale rodiny ušetří reálně ještě více.

Regina Prouzová-Květoňová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme