Největším energetickým firmám v Česku klesají zisky

Hospodářské výsledky největších energetických firem podnikajících v Česku mají jedno společné: pokles zisku. Polostátní gigant ČEZ vydělal v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o dvě procenta méně – 17 miliard korun. Za celý loňský rok přitom firmě zisk klesl o devět procent. Společnost EON loni vydělala o čtyři procenta meziročně méně a skupině RWE v Česku poklesl zisk o 36 procent. Nejhorší výsledky vykázal prodejce plynu RWE Transgas, který skončil v pětimiliardové ztrátě. To také pocítí zákazníci, kterým od června stoupne cena plynu o desetinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

RWE ilustrační foto

RWE ilustrační foto | Foto: Filip Jandourek

Za vysokou ztrátou firmy stály hlavně nevýhodné dlouhodobé kontrakty na nákup plynu z Ruska, které firma, stejně jako další velcí odběratelé v Evropě, uzavřela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Tomáše Medka o hospodářských výsledcích energetických firem ve Večerním Radiožurnálu.mp3

„Já si myslím, že to není chyba firmy, že se ten kontrakt stanovuje dlouhodobě, drží ceny potom delší dobu. To znamená, že není třeba překalkulovávat každý kvartál nebo každý týden. Samozřejmě na jednu stranu je to výhodné pro dlouhodobé držitele a na druhou stranu to může být nevýhodné v této situaci. Může přijít opačná situace, kdy ceny na uhlí, na topných olejích razantně stoupnou. Potom zase tato kalkulace bude výhodná,“ říká analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Potvrdil, že to dopadá na zákazníky i na společnost, která vykázala relativně velkou ztrátu. Na druhou stranu je podle něj vidět, že liberalizace trhu s plynem zafungovala a podíl společnosti klesl poměrně razantně, možná bude nižší než 50 procent, což je indikátor toho, ž přišli noví hráči.

Zatímco RWE získává plyn z Ruska na základě dlouhodobých kontraktů, další dodavatelé plynu surovinu nakupují na spotových trzích za aktuální cenu, která je v současnosti o desítky procent nižší.

„Za mně osobně bude stěžejní, jestli se ti hráči udrží při rostoucích cenách, protože když klesá spotová cena, tak relativně hodně subjektů je schopno si založit obchodníka na obchodování s plynem, který kupuje na spotových trzích za levnou cenu a staví konkurenci, která tady zatím nebyla,“ soudí Jan Procházka.

Velký zájem o změnu dodavatele

Očekávané zdražení plynu tak žene zákazníky k levnějším nabídkám. Za první čtyři měsíce roku změnilo dodavatele plynu už přes 100 tisíc domácností a tento trend zřejmě bude pokračovat.

„My očekáváme, že ten zájem stále poroste. Lidé mají možnost získat více informací o tom, jací jsou dodavatelé, jaké mají ceny, jaké jsou jejich konkrétní nabídky,“ říká Kateřina Vaňková ze serveru Srovnejenergie.cz.

Úspora u rodinného domu, kde se vytápí plynem, může podle ní být až několik tisíc korun ročně, přibližně tři až pět tisíc.

Jednání s ruským Gazpromem

Kvůli nevýhodným dlouhodobým kontraktům na nákup plynu vede RWE už řadu měsíců jednání s ruským Gazpromem o změně kupní ceny plynu tak, aby odrážela podmínky na trhu. Firma kvůli tomu s ruským monopolem zahájila rozhodčí řízení.

„Myslím si, že je správně, že se vydali cestou sporu, protože se domnívám, že dlouhodobé kontrakty jsou fajn, zařízený odběr je také fajn, ale na druhou stranu to musí mít nějaké ekonomické opodstatnění, a pokud ty ceny spadnou opravdu tak razantně, tak si myslím, že ruská strana měla ustoupit a měla už dopředu snížit ceny, ne až nyní po zásazích německého RWE, kdy už se jim podařilo po prvních ohledáních snížit ceny o zhruba 25 procent,“ domnívá se Jan Procházka.

Doplnil, že Rusko by nyní rozhodně nemělo zvyšovat ceny, aby se ukázalo jako stabilní, dlouhodobý partner.

Tomáš Medek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme