Největším exportérem loňského roku byla Škoda Auto

Platební bilance České republiky skončila poprvé od roku 1994 přebytkem. Běžný účet dosáhl v prvním čtvrtletí tohoto roku aktiva více než 14 a půl miliardy korun. Přitom ještě na konci loňského roku dosahoval schodek platební bilance 36 miliard korun. Hlavní zásluhu na tom mají naši úspěšní vývozci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Superb

Škoda Superb | Foto: Škoda Auto

Dokládají to i dnes zveřejněné výsledky soutěže o nejlepšího exportéra za rok 2004, kterou pořádá sdružení CZECH TOP 100. Zatímco v předcházejícím roce jen čtyři podniky vyvezly zboží za více než 20 miliard korun, loni už to bylo devět společností. Manažer CZECH TOP 100 Tomáš David potvrdil, že na prvním místě se opět umístila mladoboleslavská Škoda Auto.

"Na prvním místě skončila Škoda Auto, jejíž export v roce 2004 vzrostl o 10 miliard korun a celkově již překročil hranici 130 miliard, což vzhledem k celkovým tržbám na úrovni 145 miliard korun je impozantní číslo. Následuje společnost Foxconn na druhém místě, která vyvezla celkový objem 146 miliard korun a na třetím místě je společnost Unipetrol se třiceti miliardami exportu," řekl Českému rozhlasu David.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme