Největším firmám ve střední a východní Evropě se daří. Zisky jim vzrostly o 30 procent

Je krize skutečně tak hluboká, jak se říká? Výsledky velkých středoevropských firem tomu příliš nenasvědčují. Souhrnný obrat 500 největších firem střední a východní Evropy loni stoupl o 16 procent na 707 miliard eur, a zisky jim vzrostly dokonce o 30 procent. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku, který zveřejnila společnost Deloitte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka Škoda Yeti

Výrobní linka Škoda Yeti | Foto: Škoda Auto

Žebříček CE TOP 500 především sleduje, jak se tržby jednotlivých společností vyvíjejí.

Přední místa tradičně obsazují petrochemické a energetické společnosti. K největšímu nárůstu došlo ve výrobním sektoru. Nejméně se dařilo podnikům ze spotřebitelského průmyslu a dopravy a firmám z odvětví technologie, médií a telekomunikací.

Přehrát

00:00 / 00:00

O žebříčku CE TOP 500 mluvil ve Světě o druhé Bohuslav Černoušek, expert z oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte

Do žebříčku se na přední místa z českých společností dostaly Škoda Auto (v žebříčku obsadila 3. místo), ČEZ (6. místo), RWE Transgas (14. místo) nebo Agrofert Holding (19. místo).

„Hospodářská krize zapříčinila, že řada menších nebo hůř hospodařících společností se stala předmětem akvizice velkých a úspěšných hráčů, kteří je následně konsolidují ve svých finančních výkazech, a proto se i tyto společnosti dostávají do žebříčku,“ říká Bohuslav Černoušek, expert z oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte.

CE TOP 500 – přehled deseti největších společností podle tržeb
1. PKN Orlen (Polsko)
2. MOL (Maďarsko)
3. Škoda (ČR)
4. Metinvest (Ukrajina)
5. Naftogaz (Ukrajina)
6. ČEZ (ČR)
7. Lotos (Polsko)
8. PGE (Polsko)
9. Energorynok (Ukrajina)
10. Jeronimo Martins (Polsko)

Společnosti se podle něj už dostaly na předkrizovou úroveň tržeb v roce 2008. Hospodaření společností reaguje na vývoj ekonomiky s určitým zpožděním z důsledku dobíhajících zakázek, které byly dopředu nasmlouvány.

„Ze studie je patrné, že například v roce 2011 zaznamenalo pouze 23 procent společností pokles tržeb v porovnání s rokem 2010. Když se podíváme na první čtvrtletí roku 2012, tak už 37 procent společností zaznamenává, že jim tržby poklesly,“ dodává Černoušek.

Naďa Bělovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme