Největším producentem vína na světě je Itálie. Předstihla Francii

Itálie předstihla Francii a stala se největším producentem vína na světě. Jak uvádějí údaje Evropské komise, v Itálii se loni vyrobilo 4,960 miliardy litrů vína, kdežto ve Francii 4,620 miliardy litrů. Tamní produkce podle Bruselu klesla o procento. Píše o tom britský deník Telegraph.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno

Víno | Foto: Fotobanka stock.xchng

Výsledky viceprezidenta Asociace sommelierů ČR Iva Dvořáka nepřekvapily, jde o střídání premiantů. Důležitá není ani rozloha vinic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Itálie předstihla Francii a stala se největším producentem vína na světě. Ve studiu je viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák.

„Když vezmeme ještě Španělsko, které je v pomyslné trojce, tak to má přes 1,2 miliónu hektarů révy vinné, a přitom v produkci je na třetím místě. Takže celková rozloha nemá až tak zásadní vliv, spíše jde o to, jakým způsobem jsou ty vinice vedeny a jaký výnos z toho hektaru dostaneme, což v Itálii je velmi, velmi vysoký výnos,“ řekl Dvořák Rádiu Česko.

Francouzská a italská vína si oblíbili obyvatelé bohatnoucí Asie jako například v Číně nebo v Indii. Tamní obyvatelé utrácejí vysoké částky za vína bordeaux, burgundská nebo champaign.

Jak si na evropském, případně světovém trhu stojí česká a moravská vína?

„Pokud se podíváme do Čech, tak mrazy, které byly před několika týdny, zdevastovaly některým vinařům až 100 % jejich plochy, takže ti se potýkají s tím, co budou prodávat sami než to, co se děje v Itálii. Každopádně to je velká konkurence pro naše vinařství, protože Italové pak dokážou nabídnout svoje vína relativně levně a vyskytují se takové excesy, kdy se prodává třeba litr vína za 29,90 nebo 19,90 dokonce, což sebou přináší to, že se neprodávají naše moravská a česká vína,“ odpověděl Dvořák.

„Já budu nesmírně vděčný všem vinařům, pokud budou produkovat naše odrůdy, ty typické odrůdy, které tady byly vždycky doma a budou se snažit je dělat pořádně. To znamená určitě ryzlink vlašský, budou dělat dobře ryzlink rýnský, budou dělat dobře müllerku, veltlíny, tak to jsou odrůdy, které určitě mají šanci i u běžného konzumenta,“ doplnil viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák.

Marián Vojtek, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme