Největšími zaměstnavateli na jihu Moravy jsou nemocnice a úřady. Průmysl je daleko za nimi

Největší zaměstnavatelé na jižní Moravě žijí ze státních peněz, výrobní společnosti jsou v počtu zaměstnanců daleko za nimi. Jak vyplývá z informací úřadu práce, nejvíce pracovních míst v regionu v současné době nabízí nemocnice, univerzity a úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na jihu Evropy se pokoušejí snížit počet zaměstnanců placených ze státních peněz a lidé protestují. Naše úřady podle ekonoma společnosti Cyrrus Jiřího Šimery už zeštíhlením prošly. Nyní to zřejmě čeká univerzity.

„Počet univerzitních pracovníků je neúměrně vysoký, přičemž jejich efektivita je katastrofálně nízká. Bude záležet na soukromém sektoru, jestli bude natolik silný, aby dokázal absorbovat takto uvolněné pracovníky,“ říká Šimera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výrobní podniky příliš pracovních míst na jihu Moravy neposkytují. Kdo v regionu zaměstnává nejvíc, zjišťoval redaktor ČRo Vladan Dokoupil.

Slabší nabídku průmyslu nahradily na jižní Moravě služby a to především v Brně, kde dřív byly mamutí továrny. Teď v době recese to městu příliš neprospívá, konstatuje šéfka jihomoravské pobočky úřadu práce Marie Cacková.

„V podstatě stagnuje Brno, což má ten důvod, že zde se více uchazečů může uplatnit ve službách a ty služby jsou závislé na celkové ekonomické situaci ve státě,“ upřesňuje Cacková.

Nejvíce pracovních míst na jihu Moravy nabízí Fakultní nemocnice Brno. V první desítce největších zaměstnavatelů v regionu jsou jen tři výrobní podniky.

Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme