Nejvíc peněz za hodinu práce mají v EU Dánové. Češi berou pětkrát méně

Nejvíce peněz za hodinu práce si v Evropské unii vydělají občané Dánska. Vyplývá to z nově zveřejněných údajů Eurostatu. Dánové mají příjem 25 eur. Průměrná hodinová mzda v Česku je víc než pětkrát menší, pohybuje se kolem 4,5 eura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Stock Photos

V sousedním Německu si lidé za hodinu vydělají v průměru 15 eur, v Rakousku 13. Nižší hodinovou mzdu než Česká republika má ještě osm členských států unie. Česko je tedy v dolní polovině tabulky.

Nejhůř jsou na tom Bulhaři a Rumuni, kteří mají příjem do dvou eur za hodinu. Eurostat uvádí takzvané mediány, které jsou přesnější než průměrná mzda, protože nezapočítávají extrémně nízké, ale hlavně vysoké platy, které situaci zkreslují.

Platy se často posuzují také podle kupní síly obyvatel. To je měřítko, které zohledňuje cenové rozdíly mezi státy. Jestliže je hodinová mzda oproti Česku více než pětinásobná, neznamená to, že si Dánové za svou mzdu koupí pětkrát víc zboží. Rozdíl je menší, díky nižším cenám si Češi koupí zhruba dvaapůlkrát méně.

Kupní síla Čechů je o něco vyšší

V unijním žebříčku sestaveném podle kupní síly si Češi oproti předchozímu porovnání z roku 2006 polepšili, mohou si toho za své peníze nyní koupit víc. Přeskočili třeba Portugalsko, naopak se před ně ale dostalo Polsko.

Ukazuje se tak, že za západní Evropou Česko v příjmech stále hodně zaostává a hned tak se to nezmění.

Nejvyšší platy v rámci Evropské unie dostávají lidé, kteří pracují ve financích, pojišťovnictví, informatice a energetice. Nejmenší odměny mají naopak pracovníci v odvětví těžby a dobývání a v ubytovacích a stravovacích službách.

Eurostat sbíral údaje v podnicích, které zaměstnávají více než deset osob, vynechal ale lidi, kteří pracují v zemědělství, lesnictví, obraně a veřejné správě.

Jaroslav Skalický, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme