Nejvíce ohroženi nezaměstnaností jsou padesátníci a absolventi. Snaží se ale přizpůsobit

Věk odchodu do důchodu se neustále prodlužuje. Firmy přitom nechtějí zaměstnávat lidi nad padesát let. Vyplývá to ze zkušeností personálních agentur i údajů Českého statistického úřadu. Ze všech nezaměstnaných v roce 2011 bylo 20 procent lidí ve věku mezi 45 a 54 lety. Což je alarmující. Ale právě lidé okol padesáti jsou většinou odborníci ve svém oboru. Mají nadhled. Práce si váží a jsou obvykle odpovědnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Navíc mají už odrostlé děti, takže jsou ochotni být v práci déle než třeba třicátníci. Podle průzkumů agentury Adecco třeba tato věková skupina, tedy lidé kolem 50 let, téměř nemá neomluvené absence. Na rozdíl od mladších ročníků.

Ale je pravda, a dokládá to i analýza statistického úřadu, že po padesátce roste počet zdravotních problémů. Jenže to si takzvaní ‚mladí senioři‘ většinou uvědomují. A podle agentury Adecco jsou většinou i kvůli tomu ochotni při hledání nového zaměstnání přistoupit na nižší plat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejohroženějších skupinách na pracovním trhu mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Tím ale konkurují absolventům škol. Ti jsou na druhé straně pomyslné úsečky pracovního období a jsou druhou ohroženou skupinou na pracovním trhu. Sice se podle manažerů firem nechají lépe manipulovat, ale nemají žádné zkušenosti a prokazatelnou praxi.

Absolventi jsou ale flexibilní, informovaní a schopní. Podle posledního zjištění serveru Jobs.cz 86 procent studentů a absolventů má zkušenost s prací při studiu. A 76 procent se už při studiu snaží získat odbornou praxi.

Kromě toho studenti snižují své nároky. Absolventi vysokých škol teď požadují nižší mzdu než před rokem. 36 procent se spokojí se mzdou kolem 20 tisíc korun měsíčně, což je o 6000 méně, než je průměrná mzda. Takový plat jim nabízí 47 procent zaměstnavatelů, tedy o dvě procenta více než loni. Z toho plyne, že vysokoškoláci se začínají tlačit i na místa, která dříve byla doménou středoškoláků.

Jitka Hanžlová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme