Nejvíce osobních bankrotů vyhlásili lidé loni na Karlovarsku, nejméně v Praze

Počet osobních bankrotů vzrostl za rok 2011 oproti roku 2010 o 89 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau. Dohromady bylo loni vyhlášeno téměř jedenáct a půl tisíc osobních bankrotů, nejvíce na Karlovarsku. Jedná se však o nejnižší nárůst od zavedení tohoto institutu v roce 2008.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná peněženka

Prázdná peněženka | Foto: Comstock Images

Jak na Rádiu Česko upozornila vedoucí analytického oddělení Czech Credit Bureau Věra Kameníčková, i když je dynamika osobních bankrotů poměrně vysoká, postupně se snižuje. Připomněla, že například v roce 2009 se osobní bankroty ve srovnání s rokem 2008 zvýšily o 260 procent.

„Takže to snížení je jednoznačné. Je ale otázka, jestli to můžeme označit jako pozitivní trend. Ve všech zemích, kde byl zaveden osobní bankrot, platilo, že se jich počet velmi rychle zvyšoval. Pak po pěti šesti letech, kdy proběhlo seznamování s tímto novým nástrojem, se počet více přizpůsoboval ekonomickým podmínkám dané země a už neobsahoval náběhovou křivku. Takže je to normální vývoj,“ vysvětlila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích analýzy osobních bankrotů jsme na Rádiu Česko mluvili s vedoucí analytického oddělení Czech Credit Bureau Věrou Kameníčkovou.

„Když to bereme i při nižším tempu, dosahují osobní bankroty téměř 83 procent ze všech vyhlášených bankrotů, což je docela dost. A existují země, kde je tento počet mnohem nižší v přepočtu na 10 tisíc obyvatel. Například ve Finsku,“ dodala.

Struktura lidí, kteří dosáhnou na osobní bankrot, se podle analytičky moc nemění. „Je v důsledku nesprávného finančního chování domácností, pokud jde o spotřebitelské úvěry. A nemění se ani třeba v souvislosti s věkovou skupinou. Nejvíce se týká lidí ve věku od 35 do 44 let,“ přiblížila.

Nejhorší situace, co se týče osobních bankrotů v České republice v loňském roce, je v Karlovarském kraji. „Kde nejenom, že bylo vyhlášeno nejvíce osobních bankrotů, na 10 tisíc obyvatel téměř 27, ale došlo tam i k trojnásobnému zvýšení jejich počtu. Na druhém konci žebříčku je Praha, kde připadly na 10 tisíc obyvatel 3 osobní bankroty,“ upřesnila.

Osobním bankrotem se zabývá insolvenční zákon, který začal platit 1.ledna 2008. Tento zákon o úpadku a způsobech jeho řešení nabízí lidem, kteří se dostali do problémů se splácením závazků, úvěrů a půjček, možnost začít znovu. Beznadějní dlužníci mohou žádat soudy o pomoc. V případě úspěšného přijetí jejich žádostí by během 5 let spláceli pouze 30 procent z věřiteli požadované částky. Zbytek by se jim prominul.

Tomáš Pavlíček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme