Nejvíce peněz z rozpočtu EU půjde příští rok na podporu hospodářského růstu

Evropská unie má příští rok dát největší část svého rozpočtu na podporu hospodářského růstu. Druhý největší kus z rozpočtového koláče mají dostat zemědělci. První předběžný návrh rozpočtu dnes zveřejnila eurokomisařka Dalia Grybauskaité.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Unie upouští od bohatého dotování společné zemědělské politiky a už druhý rok za sebou dá víc peněz na to, aby se Evropa vyrovnala svým hospodářským růstem jiným ekonomikám. Až dosud spolklo polovinu rozpočtu právě zemědělství.

Napřesrok by měla Unie dát více peněz také na investice do ochrany životního prostředí - zhruba 14 miliard eur. To je celá desetina rozpočtu sedmadvacítky.

Jako každý rok si ale více peněz nárokuje také velmi rozbujelá unijní administrativa. V roce 2009 na ni daňoví poplatníci mají dát skoro 8 miliard eur. Jde hlavně o peníze na důchody odcházejících úředníků a na placení škol pro jejich děti.

Návrh rozpočtu ale zdaleka není definitivní. Předpokládá se, že europoslanci budou usilovat o to, aby byl ještě štědřejší a Evropská rada ministrů bude chtít naopak co nejvíce ušetřit.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme