Nejvíce se lidé učí z neúspěchů, tvrdí John Sculley

Světová ekonomika zpomaluje, finanční krize visí nad Spojenými státy a mnoha evropskými zeměmi jako Damoklův meč. Když někdo v této době řekne, že nejvíce se lidé učí z neúspěchů, může to znít přinejmenším jako provokace. V rozhovoru pro Radiožurnálu to říká muž, který stál u začátků globalizace. John Sculley řídil od 70. let velké americké korporace jako Pepsi a Apple.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní konference Dny USA a EU, John Sculley

Mezinárodní konference Dny USA a EU, John Sculley | Foto: Filip Jandourek

„V 70. letech svět nebyl globální. Tenkrát jsem pro Pepsi rozjížděl po světě obchod s občerstvením. Žil jsem v Brazílii. Jenom pro představu, desetiminutový telefonát do Spojených států stál v přepočtu 175 amerických dolarů. Abyste si mohli zavolat, museli jste stát sedm hodin ve frontě. Pokud jste chtěli mít kupříkladu v Argentině telefonní linku přímo do kanceláře, museli jste si počkat dva roky," vzpomíná John Sculley.

A nikdo prý nemluvil anglicky. „Bylo samozřejmé, že jsme se museli učit cizí jazyky.“ Stručně řečeno: Nikdo si nemyslel, že nějaká globalizace přijde.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Johnem Sculleym v Praze mluvil reportér Pavel Polák

Spojené státy hodně profitovaly z globalizovaného světa. Dnes, zdá se, Spojené státy jsou spíše obětí globalizace. Ztrácejí konkurenceschopnost, nezaměstnanost stoupá, země se potýká se závažnými ekonomickými problémy.

„Americká společnost se dostatečně rychle nepřizpůsobila globalizaci a všemu, co globalizace přináší. Třeba méně než deset procent Američanů vlastní cestovní pas. Pokud žijete ve vnitrozemí USA, moc se z místních médií nedozvíte, co se děje za americkými hranicemi. Pokud se to přímo netýká Ameriky, jako jsou třeba události v Iráku nebo Afghánistánu," podotýká Sculley.

Ze svých omylů nejvíc čerpal Steve Jobs

Spojené státy, jak dále říká, jsou zemí, ve které neúspěch není katastrofa, ale příležitost. Američané jsou schopní otřepat se ze svých chyb a začít dělat věci jinak. V tom je John Sculley optimista. Takovým prototypem člověka, který nejvíc čerpal ze svých omylů, je podle Sculleyho Steve Jobs, se kterým čtyři roky spolupracoval ve firmě Apple.

„Někdo tak všestranně talentovaný, jako byl Steve Jobs, se narodí možná tak jednou za sto let. Steve Jobs - pokud bych použil americké srovnání - je Henry Ford, Walt Disney a Thomas Edison v jedné osobě."

John Sculley je považován za úspěšného manažera, pomohl Pepsi v konkurenci s Coca Colou, zvedl prodej společnosti Apple. Jaký je jeho největší neúspěch, kterého nejvíce lituje?

„Můj asi největší neúspěch a selhání byl odchod Steva Jobse z Applu. Neshodovali jsme se v obchodních záležitostech. Vedení firmy vyzvalo Steva, aby odstoupil. To Apple nezruinovalo, dařilo se nám dobře, prodávali jsme hodně našich výrobků. Ztratili jsme ale génia a vizionáře,“ dodává John Sculley.

Pavel Polák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme