Nejvýnosnější českou firmou je ČEZ

Největší výdělek svému vlastníku loni přinesla energetická společnost ČEZ. Obhájila tak prvenství v žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku, který sestavuje Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Do žebříčku bylo zařazeno loni 30 tisíc firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Podle analytika Michala Řičaře z firmy ČEKIA společnost ČEZ využívá svého dominantního postavení na trhu. Zda jej nezneužívá, to nyní zkoumá i Evropská komise.

S odstupem za ČEZ následují firmy Telefónica O2 Czech Republic a T-Mobile. Tradiční lídr předchozích let, společnost ŠKODA AUTO, se propadla na čtvrtou příčku, skokanem roku se pak stala OKD.

Žebříček nejvýnosnějších firem se podle analytika společnosti ČEKIA Michala Řičaře sestavuje na základě ukazatele ekonomické přidané hodnoty EVA (Economic Value Added), který vypovídá o tom, zda společnosti vytvářejí ekonomickou přidanou hodnotu pro své vlastníky nebo zda hodnotu vloženou investorem naopak ničí.

"My se díváme na zisk z hlediska akcionářů, podniku a věřitelů a hodnotíme, o kolik zisk převyšuje hodnotu běžnou v národním hospodářství," vysvětlil Řičař na Rádiu Česko.

ČEZ využívá dominantního postavení na trhu

Firma ČEZ vykázala ekonomický zisk ve výši 18 miliard korun a stala se jednoznačným vítězem ve dvou po sobě jdoucích letech.

Podle Řičaře výsledek ČEZ svědčí o tom, že zde máme dominantní firmu se špičkovým vedením.

"Zároveň pak o tom, že naše společnost nutně potřebuje elektrickou energii. A protože jsme na ní závislí, každá firma podnikající v tomto oboru, toho využívá a dosahuje ekonomických zisků nad rámec běžně dosahovaných zisků," uvedl Řičař.

Řičař nechtěl komentovat dnes zahájené řízení Evropské komise s firmou ČEZ (a také Energetickým a průmyslovým holdingem, v němž má podíl firma J&T), které má prověřit jejich chování na českém energetickém trhu, zda nezneužívají svého dominantního postavení.

"Mohu pouze říci, tak vysoké zisky jedné firmy vypovídají o organizaci trhu. Říká nám to, že ČEZ disponuje obrovskou absolutní silou, velmi ji využívá, a to se odráží na výsledcích," uvedl Řičař.

České dráhy potřebují restrukturalizaci

Na úplném konci žebříčku naopak skončily České dráhy.

"Zdá se, že zřejmě stát opravdu není dobrým hospodářem, na posledních pozicích totiž skončily právě státní firmy. Také přeprava lidí je obecně problematická, bylo by potřeba firmu restrukturalizovat, zavést do firmy hodnocení podle ekonomické přidané hodnoty EVA, hodnotit dílčí oddělení firmy a na základě toho zahájit restrukturalizaci," komentoval výsledky Českých drah Řičař.

Nejlepší výsledky mají síťová odvětví

Podle Michala Štíbra, ředitel odboru řízení investičních projektů agentury Czechinvest, jsou na tom v současnosti nejlépe právě síťová odvětví - kromě ČEZ tam patří i Telefónica O2 Czech Republic a T-Mobile.

"Firmy ze síťových odvětví nejsou vůbec ovlivněny krizí a mají dominantní postavení na trhu. Naopak třeba Škoda Auto se propadla, tam je to ovlivnění krizí zřejmé," uvedl Štíbr.

Kromě automobilového průmyslu pak podle něj nejvíce krizi pocítil exportně závislý zpracovatelský průmysl, závislý na vývoji v EU: Chemický, farmaceutický, strojírenský, dodavatelé automobilek.

"Pomoci jim může jen oživení na západních trzích, které předpokládám až v polovině příštího roku," uzavřel Štíbr.

Ondřej Černý, Helena Berková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme