Nejvyšší nabídku na Sazku daly PPF s KKCG - 3,81 miliardy korun

Nejvyšší nabídku ve výběrovém řízení na prodej Sazky podaly finanční skupiny PPF a KKCG, které za loterijní firmu společně nabídly 3,81 miliardy korun. Tendru se zúčastnily i Synot Holding a společnost Charlcoal. Výše jejich nabídek nebyla zveřejněna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto)

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Insolvenční správce Josef Cupka nakonec údajně uspíšil zveřejnění nejvyšší nabídky proto, aby předešel spekulacím o tom, že by s obálkami mohlo být přes víkend nějak manipulováno.

Zatím se nejedná o vítěznou nabídku. Materiály musí prozkoumat právníci, aby zjistili, zda nabídka splňuje formální náležitosti výběrového řízení. Konečné slovo pak bude mít antimonopolní úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sazka.mp3

„My jsme přesvědčeni, že cenu, kterou jsme předložili insolventnímu správci v rámci vyhlášeného výběrového řízení, je nejen férová, cenou nejvyšší, ale i cenou opravdu tržní. Podle nás je to nejvyšší možná cena, která odpovídá tržní hodnotě společnosti Sazka,“ říká mediální zástupce skupiny KKCG Dan Plovatko.

Mimo hru je nabídka Penty, která kupní cenu složila v Komerční bance. Insolvenční správce dopředu varoval, že takovou přihlášku pro nesplnění podmínek odmítne. Skupina Penta za Sazku nabídla pět miliard.

„Společnost Penta nenabídla ani korunu, nezúčastnila se výběrového řízení a jakékoli mediální nabídky, které jsou předkládané mimo výběrové řízení, jsou zcela irelevantní," říká Plovajko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Stalo se dnes byli mediální zástupce skupiny KKCG Dan Plovatko a mluvčí společnosti Penta Martin Danko.mp3

Společnost Penta je přesvědčená, podle slov mluvčího Martina Danka, že více než miliardový rozdíl mezi závazně podanou nabídkou a nabídkou označenou jako vítěznou se nedá označit jinak, než jako legalizace krádeže ve stylu 90. let pod taktovkou skupin PPF a KKCG:

„Považujeme to za skandál. Jsme přesvědčeni, že to není zdaleka jediný hlas Penty, který zpochybňoval legálnost a správnost tohoto výběrového řízení. Nejnověji se k tomuto hlasu přidala Česká spořitelna, která použila v podstatě totožné argumenty. Jeho podmínky jsou považované za nestandardní a výsledky rozhodnutí povedou k další sérii žalob, které budou směřovat k trestně-právní rovině vůči insolventnímu správci a členy věřitelského výboru.“

Podmínky, které byly nastavené ve výběrovém řízení považuje společnost Penta za absurdní a nestandardní.

„V podstatě vedou k tomu, že ten, kdo prodával, to znamená insolventní správce ovládaný skupinami PPF a KKCG de facto prodával sám sebe. Také to, že byla vybraná J&T banka, která je úzce napojená na PPF, svědčí o tom to, že byla definovaná absolutně nesmyslná sankce 1,5 miliardy korun za to, že vítězný zájemce nezíská do pěti měsíců souhlas antimonopolního úřadu a také to, že si správce v podmínkách zadefinoval, že ani nemusí požadovat žádost antimonopolního úřadu a může získat okamžité vyplacení kupní ceny, což je v rozporu s podmínkami hospodářské soutěže, za což by mohl dostat případný vítěz sankce," říká Danko.

Zatím se nedá určit, jakou část svých pohledávek dostanou věřitelé nazpět. Už teď ale mohou přinejmenším polovinu svých pohledávek odepsat. Ještě citelněji utrpí původní akcionáři – sportovní svazy, na ně ze Sazky nezbude vůbec nic.

Martin Drtina, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme