Nejvyšší správní soud zamítl postup finančního úřadu

Nejvyšší správní soud vydal už podruhé v krátké době průlomové rozhodnutí při posuzování takzvaného švarcsystému. Soud odmítl postup finančního úřadu, který chtěl potrestat firmu zaměstnávající lidi prostřednictvím zprostředkovatelské agentury. Ve svém rozhodnutí soud zdůraznil, že pronájem pracovní síly - za splnění stanovených podmínek - není vztahem, který by byl zdanitelný podle zákona o daních z příjmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud | Foto: Nejvyšší správní soud

Až dosud panovalo kolem výkladu paragrafů mnoho dohadů a nejasností, a to jak na straně firem, tak i berních úředníků. Verdikt brněnského Nejvyššího správního soudu zdůvodnila pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál jeho mluvčí Sylva Dostálová.

"V žádném případě se o zastřený pracovně-právní vztah nejednalo, protože firma nezajišťovala činnost trvalého rázu. V rozhodnutí Nejvyššího správního soudu se uvádí, že o závislou činnost zpravidla nejde, pokud se jedná o specializovanou činnost, vykonávanou pouze krátkodobě či nesoustavně."

Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek rozhodnutí Nejvyššího správního soudu rozhodně vítá. Podle Drábka je totiž pro obchodně-závazkový vztah důležité, aby byly naplněny znaky samostatné výdělečné činnosti.

"To znamená, že ten, kdo dodává část zakázky nebo na ní spolupracuje, musí být samostatný podnikatel nebo samostatně podnikající osoba v tom smyslu, že sám rozhoduje o své pracovní době, používá své vlastní nástroje. Nesmí tam být obejití pracovně-právního vztahu s tím, že je nějaká paušální odměna a tak dále," upřesnil Jaromír Drábek.

Vít Dvořák, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme