Nekalé praktiky úvěrových společností by mohly skončit, vláda chce zpřísnit pravidla

Lidé, kteří využívají spotřebitelské úvěry, se zřejmě budou moci víc bránit proti neetickým praktikám některých společností. Nově by mohli do 14 dnů odstoupit od smlouvy, aniž by jim za to hrozila sankce. Počítá s tím novela, kterou dnes schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peněženka + peníze

Peněženka + peníze | Foto: Ladislav Bába

Předloha také zakazuje poskytovatelům úvěrů používat směnky nebo takzvané bianco šeky a předražené telefonní linky. Nově si společnosti navíc budou muset předem zjistit, zda je dlužník částku vůbec schopen splatit.

„Ministerstvo financí touto novelou reaguje na ty nejhorší, neproblémovější praktiky, které se dějí na trhu poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů,“ řekl vedoucí oddělení retailové finanční služby a ochrany spotřebitelů na trhu na ministerstvu financí Lukáš Vacek.

Normu vítá Sdružení obrany spotřebitelů. Podle odborného právního poradce Vladislava Robotky uvěrové společnosti nejčastěji klamou mladé lidi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra financí Radek Urban mluvil o novele zákona o spotřebitelských úvěrech v Ranním interview Radiožurnálu

„Většinou jsou zneužívány osoby s nižším vzděláním. A vlastně úvěrové společnosti stejně jako v jiných oblastech využívají nepozornosti spotřebitele a toho, že si nepročte všechna ustanovení smluvních podmínek,“ uvedl.

Dodal, že se obává, jak se se změnou vyrovnají soudy. "Domnívám se, že třeba právě zodpovědné úvěrování bude docela výkladově složité, protože je takový vágní pojem říci, kdy mohl věřitel vědět, jestli to bude spotřebitel schopen splácet, nebo ne,“ vysvětlil.

Nová pravidla vítá také právní poradce časopisu dTest Miloš Borovička. Také on se ale obává, že úvěrové společnosti si najdou další triky, jak klienty obelstít.

Žena nedostala po splacení úvěru bianco směnku. Teď jí hrozí, že bude muset platit znovu

Číst článek

„Velmi často se stává, že úvěrové společnosti jsou o krok napřed, vždycky vymyslí nějakou formulaci, kterou lze zákon obejít. Mám pocit, že novela reaguje na aktuální problémy v připomínkovém řízení. Jestli se vyskytne něco nového, to lze těžko teď posoudit,“ přiblížil.

Že si uvěrové společnosti můžou najít právní kličky, jak zákon obejít, připouští i autor normy, ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09: „Samozřejmě platí, že ti, kteří podnikají nekorektně, se snaží nalézt nějakou skulinu v zákonech. A vzhledem k tomu, že mají o něco zločinnější mozky než zpracovatelé regulačních norem, tak se jim to často povede.“

Sankce až 20 milionů

Novela nicméně například podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala nepočítá s tím, že mnozí lidé po úvěrech skoro až prahnou: „Problém je v tom, že naši klienti jsou jiní než klienti ve starých členských státech. A tuto skutečnost je třeba vzít v úvahu. Naše legislativa je naražena na minimum, které požaduje Evropská unie, a dál v podstatě nejde. A to je má základní výtka.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele zákona o spotřebitelských úvěrech mluvili také Lukáš Vacek z ministerstva financí a ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal ve Světě o osmé

Sankce za nedodržování pravidel stanovuje novela až na 20 milionů korun. „Maximální hranice je dostatečně velká na to, aby odradila případné nepoctivé poskytovatele úvěrů. Na dodržování, vymáhání a sankcionování bude dohlížet, pokud se týká bank, tak Česká národní banka, pokud se týká nebankovních poskytovatelů úvěrů, tak Česká obchodní inspekce,“ upřesnil náměstek ministra financí Radek Urban.

Naopak Daniel Hůle z obecně-prospěšné organizace Člověk v tísni si myslí, že novela zákona může přinést výraznou změnu a zlepšení postavení spotřebitelů: „Problém, který je v současné době v důsledku hospodářské krize, je potřeba řešit teď. Myslím si, že tato Kalouskova úprava přináší pozitivní směr a reálný přínos pro lidi v současné chvíli.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele zákona o spotřebitelském úvěru mluvil Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni ve Světě o jedné

Negativní zkušenost s praktikami uvěrových společností má například třicetiletá paní Johana. Asi před pěti lety si zažádala o úvěr, který řádně splatila.

„Nicméně jsem si neuvědomila, že jsem při podpisu smlouvy podepsala bianco směnku, kterou mi měli po splacení úvěru vrátit. Vzhledem k tomu, že jsem na to zapomněla, tak mi směnku nevrátili a nyní po mně požadují tu částku znovu. Ta firma zanikla a prodala to další společnosti a já se musím kvůli tomu soudit,“ přiblížila.

Novela zákona o spotřebitelských úvěrech by, bude-li schválena sněmovnou a senátem, mohla začít platit od 1. ledna 2013.

Martina Spěváčková, bre, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme