Nekalým praktikám moderních veksláků zamezí nový zákon

Některé průvodce varují turisty, kteří se chystají do České republiky, aby si dali pozor na fígle nepoctivých směnárníků. Tato ostuda by od příštího roku mohla z bedekrů zmizet. Senát totiž schválil nový zákon o směnárenské činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Směnárna. Ilustrační foto

Směnárna. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Nová legislativa upravuje, kdo může provozovat směnárenskou činnost, jaké povinnosti musí splnit, aby získal povolení, ale i požadavky na kurzovní lístek a povinnost dát klientovi doklad o směně peněz obsahující údaje o směnárníkovi.

Zákon umožňuje České národní bance zkontrolovat podnikatele podezřelého z toho, že neoprávněně provozuje směnárenskou činnost. Přestupkem podle zákona má být i neoprávněná směna peněz a hrozit za ní bude až pětimilionová pokuta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o novém zákoně o směnárenské činnosti zjišťovala redaktorka ČRo Jitka Hanžlová.

Oprávnění ke směnárenské činnosti budou mít banky, družstevní záložny, ČNB a také směnárníci s povolením od centrální banky. Zákon zároveň zřizuje registr směnárníků, který povede ČNB. Dostupný bude na jejích webových stránkách.

Uznaní registrovaní směnárníci budou muset uvádět údaje na kurzovním lístku v přiměřené velikosti určitým a srozumitelným způsobem. Směnárna nebude smět směňovat peníze za méně výhodných podmínek pro klienta, než je uvedeno v informaci o kurzech a poplatcích na kurzovním lístku.

Zákon musí nyní podepsat prezident. Zřejmě ale dostane zelenou, nepředpokládá se totiž, že by k němu měl Miloš Zeman nějaké výhrady. Legislativa pak vstoupí v platnost prvním dnem druhého měsíce po vyhlášení ve sbírce.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme