Několik bankovních karet má klony

Československá obchodní banka nabízí klientům bezplatnou výměnu platebních karet, které by mohly být "klonovány". Banka zaznamenala zhruba dvě desítky případů, kdy se podvodníkům podařilo zkopírovat identifikační data bankomatních karet a vybrat pak peníze z účtu klientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní opatření banky vysvětluje mluvčí ČSOB Milan Tománek. "My jsme vytipovali na základě určitých statistických informací soubor 250 potenciálně ohrožených platebních karet. Od včerejšího večera jsme je nechali zablokovat, takže tyto karty nelze použít ani k výběrům z bankomatů, ani k bezhotovostnímu placení v obchodech. V tuto chvíli naše pobočky kontaktují klienty, jichž se tato blokace týká, vyzývají je k návštěvě pobočky a bezplatné výměně platební karty a změně PIN. Samozřejmě jsme připraveni adekvátně kompenzovat klienty, jejichž účet byl zatížen neoprávněným výběrem při prokázaném zneužití infromací k vytvoření klonu."

Také Česká spořitelna zaznamenala zneužití karet. Potvrdila to mluvčí spořitelny Klára Gajdušková. "Česká spořitelna v současné době eviduje 7 případů, kdy má podezření na zkopírování karty. Všechny tyto případy prověřujeme. Pokud se podezření potrvdí, tak ty karty okamžitě zablokujeme a vydáme klientům zdarma karty nové. Intenzivně monitorujeme bankomatovou síť a přijali jsme speciální bezpečnostní opatření. Zatím jsme nezaznamenali, že by byl kterýkoli z našich bankomatů v tomto smyslu napaden."

Oba napadené finanční ústavy úzce spolupracují s policií.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme